Acasa InternationalExterne Romanii timoceni interogati de politia sarba inaintea alegerilor pentru minoritati

Romanii timoceni interogati de politia sarba inaintea alegerilor pentru minoritati

scris de Ziua Veche
11 afisari

Mai multi etnici romani din Serbia au fost interogati de politie in contextul alegerilor pentru comunitatile minoritare din aceasta tara care vor avea loc pe 6 iunie. In Serbia legea garanteaza minoritatilor nationale dreptul de a-si alege conducerea unor comunitati recunoscute si sustinute de statul sarb. Inainte de alegerile din 6 iunie sunt alcatuite liste ale alegatorilor, iar etnicii romani care s-au inscris pe listele pentru Comunitatea Romanilor din Valea Timocului au fost chemati la politie in cursul ultimelor doua zile, unde au fost intrebati daca au fost facute presiuni asupra lor pentru inscrierea pe aceste liste sau daca nu cumva le-au fost falsificate semnaturile. Etnicii romani din Valea Timocului au apreciat aceste interpelari din partea politiei sarbe ca pe niste presiuni de natura sa intimideze alegatorii pentru Comunitatea Romanilor. In cursul zilei de vineri procuratura din Pojarevat a anchetat-o pe Olghita Caranovic, secretara biroului teritorial al Consiliului National al Rumanilor din Velico Gradiste. Predrag Balasevici, presedintele Comunitatii Romanilor din Valea Timocului ne-a declarat ca va cere oprirea acestor presiuni atat autoritatilor sarbe, cat si institutiilor europene.

Interogarea etnicilor romani din Valea Timocului s-a produs in timp ce presedintele Traian Basescu a primit la Palatul Cotroceni, o delegatie de reprezentanti ai comunitatii romanesti din Republica Serbia. Basescu a precizat cu aceasta ocazie ca exista diferente de aplicare a legislatiei sarbe cu privire la romani, transmite Agerpres.

„Stiu ca sunteti intr-o perioada de alegeri, de competitie locala. Stiu ca sunt diferente de aplicare a legislatiei sarbe cu privire la romani, sa vedem ce putem face in continuare cu presedintele Tadici ca sa fie un tratament egal pentru toti romanii, inclusiv pentru cei din Timoc, legat de pastrarea limbii, de educatie, de scoala, de drepturi, de biserica”, a spus Basescu in urma intalnirii cu etnicii romani din Serbia.

Contactat de Romanian Global News senatorul Viorel Badea , Vicepresedinte al Comisiei de Politica Externa a Senatului Romaniei si senator pentru romanii din Europa, a declarat ca este profund ingrijorat de evolutia evenimentelor legate de comunitatea romaneasca din Timoc in aceasta perioada electorala. In acest sens va avea consultari la Bor in cel mai scurt timp cu liderii romanilor/vlahilor din zona pentru a sti exact ce actiuni trebuiesc intreprinse. „In luna mai o delegatie a Parlamentului si a Executivului de la Bucuresti va face o vizita atat comunitatii romanilor /vlahilor din Timoc cat si comunitatii romanesti din Voivodina. Romanii din Serbia indiferent cum se numesc sau cum sunt numiti, sunt una dintre cele mai importante comunitati romanesti pentru noi”, a declarat senatorul Viorel Badea.

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult