Acasa InternationalExterne Romanofobul Tighipko ar putea deveni premierul Ucrainei

Romanofobul Tighipko ar putea deveni premierul Ucrainei

scris de Ziua Veche
1 afisari

 .Viktor Ianukovici nu a exclus numirea fostului sau contracandidat in primul tur de scrutin Serghei Tighipko in functia de premier, intr-un interviu acordat luni antenei ucrainene a BBC.


Ianukovici a anuntat inceperea negocierilor pentru formarea noii coalitii de guvernamant in Rada Suprema. Partidul Regiunilor, condus de el, nu dispune de o majoritate parlamentara, de aceea este nevoit sa se alieze cu alte forte politice – noteaza ITAR-TASS, citata de Agerpres. „Nu exclud candidatura lui Tighipko pentru functia de premier. Numele sau se afla pe lista candidatilor ce urmeaza sa fie dezbatuta saptamana viitoare in parlament. Inteleg foarte bine ca noua coalitie se va forma in jurul viitorului prim-ministru, de aceea voi incuraja procesul unificarii in parlament, iar procesul negocierilor va arata cat de mare este dorinta legislativului de a se grupa in jurul unui sau altui candidat”, a explicat Ianukovici. 

Fost presedinte al Bancii Centrale a Ucrainei si candidat la alegerile prezidentiale din 17 ianuarie 2010, Serghei Tighipko a declarat anul trecut ca autoritatile de la Kiev ar trebui sa riposteze adecvat la extinderea influentei romanesti in teritoriile de granita ale Ucrainei. „Raspandirea influentei romane in Republica Moldova si in regiunile ucrainene de frontiera a devenit o prioritate a politicii Bucurestiului”, a pretins Tighipko, adaugand ca Ucraina ar trebui sa reactioneze la tentativele de revizuire a rezultatelor celui de-al Doilea Razboi Mondial si de „glorificare a agresorilor de catre partea romana”. 

De asemenea, Tighipko spunea ca Ucraina „trebuie sa-si apere canalul Bastroe de atacurile Bucurestiului, iar, pentru definitivarea constructiei acestui canal, investitiile bugetare sunt insuficiente”. „Romania a facut si va face tot posibilul pentru a nu permite Ucrainei sa-si construiasca o cale a ei de navigatie pe Dunare. Bucurestiul este interesat sa-si mentina monopolul in privinta navigatiei pe Dunare, ceea ce ii aduce sute de milioane de dolari pe an”, a subliniat politicianul ucrainean. Serghei Tighipko este nascut in stanga Prutului, fiind originar din satul Draganesti, judetul Balti (in prezent, in componenta raionului Sangerei).

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult