Acasa InternationalExterne Rotatie de cadre la Comisia Europeana

Rotatie de cadre la Comisia Europeana

scris de Ziua Veche
7 afisari

Noua Comisie Europeana (CE), condusa de portughezul Jose Manuel Barroso, a fost aprobata marti de membrii Parlamentului European (PE), majoritatea membrilor echipei fiind insa fosti comisari europeni. Potrivit Mediafax, Parlamentul European a aprobat, pentru un mandat de cinci ani, cu 488 de voturi pentru, 137 impotriva si 72 de abtineri noua echipa condusa de fostul premierul portughez, care isi incepe astfel cel de-al doilea mandat.

 

 

Catherine Ashton (Marea Britanie) – Inalt Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe si Politica de Securitate – majoritatea presei britanice a considerat nominalizarea sa ca o surprinza, aceasta fiind criticata pentru lipsa de experinta. Asthon a fost acuza de Partidul Independentei Marii Britanii ca in ani 80, ar fi obtinut beneficii financiare din partea Uniunii Sovietice, in timp ce detinea functia de trezorier al Campaniei pentru Dezarmarea Nucleara.

 

 

 

Viviane Reding (Luxemburg) – Justitie, Drepturi fundamentale si Cetatenie – anterior, aceasta a ocupat functia de comisar pentru Societate informationala si mass – media. Reding a fost criticata pentru unul din amendamentele la Pachetul Telecom, menit sa reformeze piata de telecomunicatii europeana. Acesta prevedea ca trebuie sa existe o hotarare judecatoreasca inainte de a fi intrerupta o legatura de internet, a celor suspectati ca descaraca ilegal continut online.

 

 

 

 

Juaquin Almunia (Spania) – Concurenta – in aprilie 2004 a fost numit comisar pentru Afaceri Monetare in locul Pedro Solbes, care a parasit postul pentru a deveni ministru al economiei in guvernul Zapatero. In luna noiembrie 2004, Almunia a fost nominalizat pentru acelasi post de Jose Manuel Barroso.

 

 

 

 

 

Siim Kallas (Estonia) – Transport – anterior, a ocupat postul de comisar pentru Administratie, Audit si Combaterea Farudei. Kallas a mai ocupat functia de premier al Estoniei, ministru de finante si ministru de externe, in ciuda faptului ca a fost membru al Partidului Comunist.

 

 

 

 

 

Neelie Kroes (Olanda) – Agenda digitala – in 2004, nominalizarea ei in functia de comisar pentru concurenta a fost aspru criticata, din cauza legaturilor sale cu o serie de companii importante si presupusa implicare in afaceri dubioase cu arme. Avand in vedere stilul sau de a negcia, Kroes a fost comparata cu “Doamna de Fier” a Marii Britanii, Margaret Thatcher.

 

 

 

 

Antonio Tajani (Italia) – Industrie si antreprenoriat – fost comisar european pentru Transport, Tajani s-a bucurat de sprijinul politica al premierului italian Silvio Berlusconi.

 

 

 

 

 

 

Maros Sefcovic (Slovacia) – Relatii interinstitutionale si administratie – anterior, a ocupat postul de comisar european pentru Educatie. Sefcovic este si fost ambasador al Slovaciei in Israel.

 

 

 

 

 

Janez Potocnik (Slovenia) – Mediu – fost comisar european pentru Stiinta si Cercetare, Potocnik a ocupat si postul de ministru pentru Afaceri Europene din Slovenia.

 

 

 

 

 

 

Olli Rehn (Finlanda) – Afaceri Economice si Monetare – in 2004, nominalizarea acestuia la postul de comisar pentru Extindere a fost privita de finlandezi ca o dezamagire, deoarece acestia sperau sa obtina un portofoliu care sa aiba legatura cu economia. Rehn este unul din sustinatorii acceptarii Turciei in Uniunea European, fiind insa criticat pentru faptul ca doreste introducerea unor restrictii permanente privind libera circulatie a muncitorilor proveniti din aceasta tara.

 

 

 

 

Andris Piebalgs (Letonia) – Dezvoltare – fost comisar european pentru Energie, acesta a ocupat si postul de ministru al educatiei si al finatelor din Letonia. In anul 2007, publicatia The Economist la numit pe Piebalgs “eurocartul anului”, datorita activitatii sale in aceasta functie.

 

 

 

 

 

Michel Barnier (Franta) – Piata Interna si Servicii – in Franta, acesta a detinut sefia MInisterului Mediului, Afeacerilor Externe si al Agriculturii. Barnier este considerat unul din cei mai buni specialisti de dreapta pe probleme europene.

 

 

 

 

 

Androulla Vassiliou (Cipru) – Educatie, Cultura, Multiligvism si Tineret – anterior a ocupat functia de comisar european pentru Sanatate.

 

 

 

 

 

 

Algirdas Semeta (Lituania) – Impozitare si Uniune Vamala, Audit si Antifrauda – anterior, comisar european pentru Finante si Buget, Semeta a ocupat si postul de ministru de finate in Lituania.

 

 

 

 

 

Karel De Gucht (Belgia) – Comert – fost comisa european pentru Dezvoltare si Ajutor Umanitar. De Gucht a ocupat si postul de ministru de externe in Belgia.

 

 

 

 

 

 

John Dalli (Malta) – Sanatate si Protectia Consumatorilor – Dalli a ocupat functia de ministru al finantelor si economiei in Malta.

 

 

 

 

 

Maire Geoghegan – Quinn (Irlanda) – Cercetare, Inovare si Stiinta – anterior, aceasta a detinut postul de ministru al turismului si ministru al justitiei in Irlanda.

 

 

 

 

 

 

Janusz Lewandowski (Polonia) – Buget si Programare Financiara

 

 

 

 

 

 

Maria Damanaki (Grecia) – Afaceri Maritime si Pescuit – fosta membra a Partidului Comunist din Grecia, Damanaki a detinut o serie de functii in cadrul Ministerului de Finante din Grecia.

 

 

 

 

 

 

Gunter Oettinger (Germania) – Energie – fost membru al Parlamentului din landul Baden – Wurttemberg si ulterior premier al respectivului land.

 

 

 

 

 

Johannes Hahn (Austria) – Politica Regionala – fost ministru al stiintei si cercetarii in Austria.

 

 

 

 

 

 

 

Connie Hedegaar (Danemarca) Combaterea Schimbarilor Climatice – ziarist si fost ministru danez pentru clima si energie.

 

 

 

 

 

Stefan Fule (Cehia) – Extindere si Politica de Vecinatate – fost ministru pentru afaceri europene in Cehia.

 

 

 

 

 

 

 

Laszlo Andor (Ungaria) – Ocuparea Fortei de Munca, Afaceri Sociale si Incluziune – economist si membru in consiliul director al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare, unde reprezinta Cehia, Croatia, Ungaria si Slovacia.

 

 

 

 

 

Cecilia Malmstrom (Suedia) – Afaceri Interne – ministru pentru Afacerile Uniunii Europene in guvernul suedez.

 

 

 

 

 

 

Kristalina Georgieva (Bulgaria) – Cooperare Internationala, Ajutor Umanitar si Reactia la Situatii de Criza

 

 

 

 

 

 

Dacian Ciolos (Romania) – Agricultura si Dezvoltare Rurala – Comisarul Romaniei a fost sustinut de Paris, agricultura fiind una din prioritatile acestei tari. Avand in vedere acest lucru, Ciolos a fost contestat de o parte din europarlamentarii britanici si irlandezi, care il vad ca pe un al doilea comisar al Frantei.

0 comentariu

Caramache 25-03-2010 - 03:10

Sa traga la pompe
Haznaua s-o goleasca,
Si de nu-i place asta,
La ocna sa putrezeasca!

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult