Acasa InternationalExterne Rusa devine limbă oficială în Ucraina

Rusa devine limbă oficială în Ucraina

scris de M.I.
13 afisari

Curând Kievul va adopta o lege cu privire la cele două limbi oficiale – ucraineana şi rusa, a declarat duminică preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici, într-un interviu acordat agenţiei ruse de presă oficiale ITAR-TASS, în ajunul vizitei sale la Moscova, unde va participa la summitul Comunităţii Economice Euroasiatice (EurAsEC), organizaţie de cooperare regională în spaţiul postsovietic în care Ucraina are statut de observator.

viktor_ianukovici

Vicktor Ianokovici: Rusa devine limbă oficială în Ucraina

“De aceasta este interesată populaţia care vorbeşte în general în două limbi- ucraineana şi rusă‘, a menţionat Ianukovici, remarcând că au fost ‘perioade când au fost comise denaturări în ceea ce priveşte problema lingvistică’ în Ucraina. ‘Este important, desigur, ca reglementarea acestei probleme să aibă loc la nivel legislativ’, a subliniat şeful statului ucrainean, dând ca exemplu în acest context practica internaţională: ‘multe ţări europene sunt bilingve, iar unele au chiar trei limbi de stat şi trăiesc normal, în linişte şi calm’.
‘De aceea şi noi am pornit pe acest drum, adică folosind această practică existentă în Europa, unde a fost adoptată Carta europeană a limbilor‘ regionale şi minoritare, a mai argumentat liderul politic de la Kiev, atrăgând atenţia că în Ucraina sunt regiuni unde se vorbeşte în trei şi chiar patru limbi, astfel încât este important de a crea condiţii, în special, în ceea ce priveşte predarea în şcoli şi crearea de manual, transmite Agerpres.
‘Facem tot ceea ce este necesar în această direcţie, în scopul de a conserva patrimoniul cultural al popoarelor din Ucraina. Acesta este obiectivul politicii duse de conducerea de stat’, – a concluzionat preşedintele ucrainean.

2 comentarii

george coşbuc 20-03-2012 - 21:03

De acord, dacă şi româna, va avea acelaşi statut, în zonele locuite de noi. Străbunicul meu a fost învăţător la Apşa de sus, dincolo de Tisa. Nu existau acuma 100 de ani acolo decât români maramureşeni. Acuma sunt şi ruşi respectiv ucrainieni desigur venetici . Este obligatorie limba ucraineană. Va fi obligatorie şi limba rusă? Va urma limba cazahă, uigură, tătară?. Până unde se va junge?

george coşbuc 20-03-2012 - 21:13

Se va face, pe acestă temă, un referendum, ca în ţările baltice? Dacă da, iar rezultatul va fi favorabil, de acord. Nu cred că ucrainienii vor accepta. Cu atât mai puţin românii, ungurii, polonezii, slovacii vor aproba acest lucru. Cu toţii s-au săturat de ruşi!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult