Acasa InternationalExterne Rusia și Ucraina au ajuns la un acord privind trecerea convoiului umanitar

Rusia și Ucraina au ajuns la un acord privind trecerea convoiului umanitar

scris de Laurentiu Banches
17 afisari

Rusia și Ucraina au căzut de acord asupra modalităților de trecere în teritoriul ucrainean a convoiului umanitar rus ce așteaptă la frontieră, dar garanțiile asupra securității rămân încă insuficiente.

Rusia și Ucraina au ajuns la un acord privind trecerea convoiului umanitar (Foto:europeanul.org)

Kievul trebuie acum să dea undă verde intrării convoiului, care nu a fost încă inspectat, înainte ca mărfurile să poată fi distribuite de Crucea Roșie populației din estul Ucrainei, regiune unde au făcut ravagii patru luni de lupte între forțele loialiste și separatiștii proruși. Cele două guverne „au căzut de acord asupra modului de a proceda la inspecția convoiului”, a declarat pentru presă Pascal Cuttat, responsabil al Comitetului Internațional al Crucii Roșii /CICR/ în Rusia. Dar „în acest stadiu, principalul element ce ne lipsește sunt garanțiile de securitate”, a adăugat el.

Conform Agerpres, aproape 300 de camioane din Rusia ce conțin 1.800 de tone de ajutor umanitar, potrivit Moscovei, staționează de joi la circa treizeci de kilometri de postul de frontieră Donețk, în localitatea rusă Kamensk-Șahtinski. Crucea Roșie, care urmează să fie însărcinată să distribuie ajutorul umanitar în Ucraina, așteaptă un acord între cele două părți înainte de a începe inspecțiile.

Moscova și Kievul „au ajuns la un acord asupra modului de a proceda la inspecția mărfurilor și pentru a pregăti convoaiele”, a explicat Cuttat, precizând că inspecția trebuie să aibă loc la postul de frontieră Donețk, localitate la granița cu Rusia ce poartă același nume ca principalul fief al insurgenților din Ucraina. „Așteptăm acum unda verde pentru intrarea mărfurilor, care trebuie să vină de la Kiev. Odată acordată, putem începe procedura de control”, a precizat responsabilul Crucii Roșii. El a indicat că organizația sa a primit „o listă completă” cu ceea ce transportă camioanele.

1 comentariu

Titircă Inimăbună 17-08-2014 - 09:46

vin putinaciunile ruse FSB-iste? ATENTIE LA PALTOANE!

care ai ceas cu pendula, nici nu mai iesi din casa cati zboara cucul una, doua!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult