Acasa InternationalExterne Rusia a transmis UE proiectul privind anularea regimului vizelor

Rusia a transmis UE proiectul privind anularea regimului vizelor

scris de Ziua Veche
4 afisari

.Rusia a transmis Uniunii Europene un proiect privind acordul anularii regimului vizelor, a declarat marti presedintele rus Dmitri Medvedev la o conferinta de presa, relateaza RIA Novosti. Proiectul a fost transmis UE in cadrul celui de-al 25-lea summit Rusia-UE, care are loc la Rostov pe Don.


Tara noastra este pregatita sa ia o astfel de decizie. Noua ne este mai simplu, suntem o singura tara, pe cand Uniunea Europeana are 27 de state. Pentru ca lucrurile sa mearga mai repede, am transmis partenerilor nostri proiectul privind acordul de inlaturare a regimului de vize pentru cetatenii Rusiei si ai Uniunii Europene”, a spus presedintele Medvedev.

Liderul rus a precizat ca pentru dezvoltarea relatiilor de colaborare dintre Federatia Rusa si Uniunea Europeana e necesara solutionarea problemei, pentru a acorda rusilor posibilitatea de vizita tarile europene pe termen scurt fara vize. Medvedev a spus ca a aprobat o modificare de lege privind statutul cetatenilor straini in Rusia, promitand ca “aceasta actiune va continua”. De asemenea, presedintele rus a afirmat ca problema scoaterii vizelor intre Rusia si Uniunea Europeana nu trebuie politizata.

Trebuie sa fim realisti, trebuie sa vedem daca toata Uniunea Europeana este pregatita pentru aceasta decizie”, a spus presedintele statului rus. “Problema este una dificila, dar suntem dispusi sa ne ocupam de ea in continuare. Speram ca intr-un final sa ajungem la un acord universal, cuprinzator, si cel mai important – care sa impuna niste obligatii – referitor la aceasta chestiune”, a adaugat Dmitri Mevedev.

 

UE nu vede cetatenii rusi ca pe niste cetateni europeni

Un expert in cadrul Centrului Carnegie din Moscova, Andrei Reabov, a spus intr-un interviu, comentand problema anularii regimului vizelor, ca nici Rusia, nici UE nu sunt pregatite sa faca acest pas, scrie Svobodnaya Pressa. Reabov a declarat ca o astfel de decizie ar putea avea consecinte asupra mai multor state membre UE nu doar din punct de vedere politic, dar si economic. De asemenea, expertul sustine ca Uniuniea Europeana are anumite „fobii” cand vine vorba de rusi, si ca cetatenii Rusiei nu sunt vazuti ca niste cetateni europeni. Reabov considera ca in regimul vizelor dintre Rusia si UE nu se vor schimba prea multe, cel putin nu in urmatorii 10 ani.

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult