Acasa InternationalExterne Rusia avertizează că „va trebui să reacționeze” dacă Bosnia încearcă să intre în NATO

Rusia avertizează că „va trebui să reacționeze” dacă Bosnia încearcă să intre în NATO

scris de Misu Andrei
218 Afisari

Rusia va reacționa dacă Bosnia face demersuri pentru a intra în NATO, întrucât Moscova va percepe această mișcare ca pe un act ostil, a anunțat ambasada Rusiei din Bosnia într-un comunicat de presă, citat de Reuters.

Bosnia a susținut de mult timp integrarea în NATO și Uniunea Europeană ca obiective strategice. Cu toate aceastea, sârbii bosniaci, conduși de liderul pro-rus Milorad Dodik, care face parte din președinția tripartită a Bosniei și Herțegovinei, vor ca țara să rămână neutră și în afara alianței militare conduse de SUA.

Președinția din Bosnia și Herțegovina este compusă dintr-un grup de trei persoane, un bosniac, un sârb și un croat.

„În cazul unei apropieri practice între Bosnia și Herțegovina și NATO, țara noastră va trebui să reacționeze la acest act ostil”, a anunțat ambasada rusă din Sarajevo. În comunicat se mai spunea că scopul NATO era „o luptă împotriva Rusiei” și că aderarea la NATO va obliga Sarajevo să aleagă o parte în „confruntarea militaro-politică”.

Bosnia și Serbia sunt singurele state din vestul Peninsulei Balcanice care rămân în afara NATO, după ce Macedonia de Nord a aderat la Alianță în 2020.

Joi, noul ambasador rus în Bosnia, Igor Kalabuhov, s-a întâlnit cu Zeljko Komsic, membrul croat al președinției, care susține integrarea Bosniei în NATO. O declarației a biroului lui Zeljko Komsic nu a menționat integrarea în NATO drept un subiect al întâlnirii, ci anunța că cei doi au discutat reforme pe care Bosnia trebuie să le facă pentru a se apropia de Uniunea Europeană.

Rusia s-a împotrivit de mult timp aderării Bosniei la NATO.

Liderul croat și cel bosniac au refuzat să se întâlnească în decembrie cu ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov, spunând că acesta a dat dovadă de lipsă de respect față de statul lor, după ce oficialul rus s-a întâlnit cu Dodik în afara capitalei Sarajevo, în momentul întâlnirii nefiind afișat niciun steag bosniac.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult