Acasa InternationalExterne Rusia cerceteaza scufundarea fregatei Cheonan

Rusia cerceteaza scufundarea fregatei Cheonan

scris de Ziua Veche
1 afisari

Expertii rusi au ajuns la Seul, pentru a revizui rezultatele investigatiei privind sufundarea fregatei Cheonan in Marea Galbena, scrie Associated Press. Coreea de Sud acuza implicarea Coreei de Nord in tragedie si cere ca aceasta actiune sa fie pedepsita, prin sanctiuni unilaterale si sanctiuni economice de Organizatia Natiunilor Unite (ONU). Comisia internationala are aceeasi pozitie. Concluziile specialistilor rusi vor determina care vor fi urmatoarele actiuni ale comunitatii internationale fata de Phenian.

Grupul de experti rusi, incluzand specialisti pe torpile si submarine, se va afla in Seul pentru cateva zile. Expertii vor analiza documentele anchetei si vor examina ramasitele navei. Daca ei vor confirma concluziile colegilor din comisia internationala, China si celelalte tari ar putea sustine ideea sanctionarii Coreei de Nord de catre ONU. Concluziile Rusiei vor asigura obiectivitatea investigatiei si vor arata daca rezultatele comisiei internationale sunt justificate. Moscova, la fel ca si un alt aliat al Coreei de Nord – China – ar putea sa-si exprime dreptul de veto in rezolutia ONU privind sanctiunile.

La sfarsitul saptamanii trecute, conducerea Coreei de Sud a prezentat datele investigatiei premierului Chinei, Wen Jiabao, dar deocamdata Pekinul nu si-a exprimat nici sustinerea acuzatiei la adresa Coreei de Nord, nici a posibilelor sanctiuni din partea ONU.

Coreea de Nord: Comisia internationala a fost partinitoare

Coreea de Nord respinge toate acuzatiile, spunand ca rezultatele comisiei internationale sunt partinitoare, avand in vedere ca include membrii aliati Seulului: SUA, Marea Britanie, Suedia si Australia. Japonia si-a aratat sprijinul privind condamnarea si sanctionarea Phenianului. Premierul chinez sa afla acum la Tokyo, unde va avea o intalnire cu omologul sau Yukio Hatoyama, incercand sa obtina sustinere.

Ambasadorul Rusiei la Seul, Konstantin Vnukov, a declarat ca Rusia va lua o pozitie privind sanctionarea Coreei de Nord dupa ce expertii rusi vor avea un rezultat. O sursa din sediul principal al Marinei ruse sustine ca „Rusia a urmarit inca de la inceput evenimentele din Marea Galbena si are propria versiune legat de ce s-a intamplat”, scrie publicatia rusa Infox.ru.

Fregata sud-coreeana Cheonan s-a scufundat la 26 martie in Marea Galbena, dupa o explozie neidentificata. La bord se aflau 104 marinari; 58 dintre ei, incluziv capitanul, au fost salvati. Ceilalti 46 marinari au murit. Seulul acuza ca fregata Cheonan a fost scufundata de o torpila nord-coreeana, iar comisia internationala sustine aceasta ipoteza.

 

 

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS