Acasa InternationalExterne Rusia: Existǎ riscul destabilitzǎrii situației ȋn Transnistria

Rusia: Existǎ riscul destabilitzǎrii situației ȋn Transnistria

scris de Laurentiu Banches
1 afisari

MAE rus a avertizat Republica Moldova cǎ acțiunile din Transnistria sunt „neprietenoase” şi riscă să destabilizeze situaţia în regiune.

Rusia: Existǎ riscul destabilitzǎrii situației ȋn Transnistria

Conform diplomaţiei ruse, Chişinăul a reluat recent o „campanie de propagandă” care ar avea rolul evacuării contingentului rus din Transnistria şi al modificării statutului actualei misiuni internaţionale de pace. „Orice acţiuni vizând destabilizarea situaţiei în regiune, încercările de evacuare a contingentului de pace rus din Transnistria vor fi considerate de Rusia drept acţiuni neprietenoase care au rolul subminării bazelor operaţiunii de menţinere a păcii…”, precizează Ministerul rus de Externe, potrivit mediafax.

Regimul separatist de la Tiraspol a denunţat în mai multe rânduri presupuse acţiuni ale Chişinăului de a impune o blocadă economică asupra Transnistriei, pe fondul conflictului din Ucraina. Liderul regimului de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, declara săptămâna trecută că prezenţa militară rusă garantează securitatea republicii separatiste Transnistria. „Locuitorii Transnistriei conştientizează rolul crucial pe care îl au forţele de pace ruse în garantarea securităţii ţării”, a declarat Şevciuk la împlinirea a 22 de ani de la trimiterea trupelor ruse în regiunea transnistreană. „Efectivele de pace ruse trebuie să rămână aici până va fi găsită o formulă de rezolvare a disensiunilor cu autorităţile moldovene”, a subliniat liderul de la Tiraspol. Şevciuk a participat marţea trceută la o ceremonie care a constat printre altele în depunerea de coroane de flori la monumentul generalului rus Lebed, care a oprit conflictul militar din Transnistria în anul 1992. Circa 1.000 de persoane au fost ucise în confruntările care avuseseră loc până atunci. Trupe din Rusia, Republica Moldova şi Transnistria, precum şi observatori din Ucraina menţin pacea pe cele două maluri ale Nistrului.

3 comentarii

CONGO 05-08-2014 - 13:46

Io chiar ma minunam, oare ce zice domnu Mandrasescu de aceasta tara Transnistria si de oamenii sai minunati?

Virgiliu Soare 05-08-2014 - 17:45

Este bine ca Marele Prieten de la Rasarit se gandeste la actiunile de pace desfasurate in zona tampon din Republica Moldova, considerata inca de unii naivi drept cap de pod pentru expansiunea rusa in Vest. Se cunosc astfel de actiuni putiniene-FSB KGB (in Crimeea si in celelalte zone rosii de sange avid dupa libertate din Ucraina). Acum atragem atentia actualilor lideri din tara vecina despre felul facil cum Ucraina privea zona neagra a Rusiei din Republica Moldova si acum ce s-a ales de aceasta fratietate ruso-ucrainiana unita din frivolitate contra latinitatii din Estul Europei. Desigur, actualii conducatori ai Rusiei stiu ca nu mai pot da inapoi. Au atomica, obtinuta prin mijloace specifice de URSS dupa cel de-al doilea razboi mondial si cred ca dupa dumnealor potopul e cel mai bun lucru ce se poate intampla. Dar si tiranii au un sfarsit cunoscut. Cine scoate sabia de sabie va pieri. Iata ca actualii conducatori ai Ucrainei ispasesc credinta oarba in generozitatea pansalavista a Marelui Prieten de la Rasarit. Si nu in conditii tocmai fericite. Sa credem in pacea semanata de rusi, dar cu realism si inteligenta. Pentru ca actuala gasca FSB (Putin et compania) are alte puncte de reper. Iar pacea, pacea adevarata, nu in cea semanata de acesti legatari ai unor testamente imaginate ca apartinand tarului Petru I, se obtine cu sacrificii. Iar Ucraina surora este prima care este pusa la incercare tocmai de acesti nelegiuiti ai panslavismului. Iar in aceste conditii orice pas inapoi poate inseamna insasi disparitia Ucrainei ca stat.

Ionel 05-08-2014 - 17:59

Asta e geopolitica de clasa a cincea. Nota 5 .

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult