Acasa InternationalExterne Rusia în pragul unei mari crize politice

Rusia în pragul unei mari crize politice

scris de A.P.
1 afisari

Popularitatea celor doi lideri ruși, Dmitri Medvedev și Vladimir Putin se află într-o cădere „catastrofală” de un an încoace.

Rusia se află în pragul unei mari crize politiceAcesta este avertismentul sever pe care îl face Centrul pentru Studii Strategice, format dintr-un grup de experți proveniți din rândurile puterii ruse. Într-un raport dat al Centrului, citat de Mediafax, este în desfăşurare „un proces de pierdere a legitimităţii puterii ruse şi de scădere tot mai mare a popularităţii unor actori cheie: preşedintele Dmitri Medvedev, premierul Vladimir Putin şi «partidul puterii» Rusia Unită”.

„Schimbarea cea mai importantă în conştiinţa politică a ruşilor în ultimele opt luni constă nu numai într-o prăbuşire a încrederii în tandem (PutinMedvedev) şi în anturajul său, ci şi o aşteptare tot mai mare cu privire la apariţia unui al treilea om „, scriu experţii.

Cotele de popularitate ale lui Medvedev, Putin şi Rusia Unită au scăzut din martie 2010 cu 12%, 21% şi, respectiv, 18 %, subliniază experţii, bazându-se pe datele principalelor trei institute de sondare a opiniei publice din ţară.

Putin şi Medvedev au lăsat să planeze îndoiala în privinţa intenţiei lor în apropierea alegerilor prezidenţiale din 2012, în timp ce nici un alt candidat serios nu a apărut pentru moment.

Pentru autorii raportului, Dmitri Medvedev pare în prezent „neeligibil”, iar Vladimir Putin – considerat omul puternic al ţării, deşi s-a retras de la Kremlin din motive constituţionale – îşi pierde electoratul, mai ales din rândul clasei de mijloc.

Dacă tendinţele actuale se prelungesc, Rusia va cunoaşte o criză politică ce ar putea „să o depăşească în intesitate pe cea de la sfârşitul anilor ’90 şi să se apropie de cea de la sfârşitul anilor ’80”, care a însoţit căderea regimului sovietic, subliniază experţii.

„Raportul se adresează unor oficiali de rang înalt ai ţării, care nu măsoară situaţia în mod realist”, a subliniat unul dintre autori, sociologul Serghei Belanovski, pentru postul de radio Ecoul Moscovei. „Orice produs, chiar politic, are o durată de viaţă”, a adăugat el.

Autorii subliniază, de asemenea, că absenţa unei opoziţii parlamentare reale, care i-a fost impusă scenei politice de la preluarea puterii de către Vladimir Putin în 2000, ar putea provoca o evoluţie incontrolabilă a situaţiei în cazul creşterii amplorii contestaţiei.

De altfel, mişcarea de opoziţie Solidarnost, din care fac parte în special fostul premier Mihail Kasianov şi fostul vicepremier Boris Nemţov, a prezentat luni la Moscova un raport intitulat „Putin, Corupţie„, denunţând propagarea flagelului corupției în societatea rusă şi în lumea politică, până la cel mai înalt nivel. Raportul subliniază că mai mulţi apropiaţi ai lui Vladimir Putin s-au îmbogăţit în mod considerabil după preluarea puterii de către acesta.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult