Acasa InternationalExterne Rusia nu mai vrea tancuri petroliere prin stramtorile Marii Negre

Rusia nu mai vrea tancuri petroliere prin stramtorile Marii Negre

scris de Ziua Veche
36 afisari

.Rusia propune ca petrolul sa nu mai fie transportat prin stramtorile Marii Negre, Bosfor si Dardanele, alegand ca alternativa cele doua oleoducte aflate in constructie. Propunerea a fost lansata de autoritatile ruse, argumentand ca stramtorile turcesti sunt supraincarcate, iar vasele de mare tonaj ca petrolierele trec foarte greu pe acolo, scrie publicatia Izvestia.


De asemenea, rusii considera ca oleoductele Samsun-Ceyhan si Burgas-Alexandropolis ar trebui administrate de un centru de comanda unic. Urmeaza ca aceasta problema sa fie discutata in detaliu intr-o vizita oficiala a presedintelui Rusiei in Turcia, in perioada 11-12 mai.

Totusi, companiile petroliere agreaza transportul pe vase, pentru ca este mai ieftin si permite transportarea unor cantitati mai mari. Ca replica, Transneft sustine ca transportul prin stramtori ar putea continua pentru produsele petroliere, dar pentru titeiul brut solutia este cele doua conducte. Proiectul Burgas-Alexandropolis este un proiect ruso-greco-bulgar, pentru care acordul s-a semnat in 2007, iar companiile rusesti detin pachetul de control (51%). Proiectul a fost blocat de Bulgaria pana anul trecut, aceasta cerand conditii financiare si de mediu mai avantajoase. Pe de alta parte, oleoductul Samsun-Ceyhan este un proiect turcesc aflat in constructie, in care Rusia nu detine nici o parte, dar exista un memorandum de intelegere care ar oferi altor companii (rusesti si italiene) pachetul de peste 50 la suta.

Solutia ar putea fi un centru unic pentru cele doua proiecte, daca rolul conductelor va fi clar definit, potrivit Izvestia. Ca exemplu, unul din oleoducte pentru transportul titeiului cu concentratie mare de sulf, celalalt pentru titeiul cu continut slab de sulf.

Insa problema nu este atat de simpla: Turcia vrea sa transforme portul Ceyhan in principalul nod al tranzitului de petrol. Autoritatile turcesti cer garantii ca va fi acoperita cantitatea de titei pe care preconizeaza sa o tranziteze prin Marea Neagra, 200 mln tone pe an. Transneft insa vorbeste de o cantitate de 132-136 mln de tone, si nu sa grabeste sa promita ceva. „Investitia noastra este garantia”, sustine reprezentantul Transneft, Igor Demin. Cu toate acestea, el considera ca problemele se vor rezolva, pentru ca economia este transparenta, iar intelegere din partea Kazahstanului – al doilea furnizor dupa Rusia – exista. Expertii, insa, sustin ca cea mai logica schema ramane “doua conducte, doua companii de management”, potrivit aceleiasi surse.

0 comentariu

jan dinu 05-04-2010 - 05:15

Fie ca lumina vesnica s-ajunga
in cit mai multe inimi de patrioti
romani insufletiti de indemnul
exemplului dumneavoastra de-a fi mai presus de orice ingerinte care
au fost obstacole in afirmarea
adevarului shi libertatii neamului nostru !
Respectul shi gratidudinea noastra shi cu
aceasta ocazie a invierii …Hristosului –
mintuitor ..!
Jan Dinu Portland – USA

1 2

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS