Acasa InternationalExterne Rusia promite un răspuns „puternic” și „dureros” la sancțiunile anunțate de SUA

Rusia promite un răspuns „puternic” și „dureros” la sancțiunile anunțate de SUA

scris de Misu Andrei
107 afisari

Ministerul de Externe din Rusia a anunțat miercuri că va riposta „puternic” şi „dureros” la sancţiunile impuse de Statele Unite după recunoaşterea de către Rusia a independenţei regiunilor separatiste ucrainene Lugansk şi Doneţk.

Nu trebuie să existe niciun dubiu că va fi o ripostă puternică la sancţiuni, nu neapărat simetrică, dar bine calculată şi dureroasă pentru partea americană”, a transmis miercuri Ministerul de Externe de la Moscova într-un comunicat pe site-ul instituției.

În același comunicat, MAE rus mai spune: „Pachetul de sancțiuni anunțat de Administrația SUA (deja al 101-lea) care afectează sectorul financiar și extinderea listei persoanelor împotriva cărora sunt introduse restricții se înscriu în încercările continue ale Washingtonului de a schimba cursul Rusiei.

În ciuda inutilității evidente a eforturilor depuse de-a lungul anilor pentru a împiedica dezvoltarea economiei noastre, Statele Unite apelează din nou la instrumente restrictive care sunt ineficiente și contraproductive din punctul de vedere al intereselor americane.

Rusia a demonstrat că, în ciuda costurile sancțiunilor, este capabilă să minimizeze daunele. Iar presiunea sancțiunilor nu este în măsură să ne afecteze hotărârea de a ne apăra cu fermitate interesele.”

Joe Biden a anunțat sancţiuni împotriva Rusiei

Preşedintele american, Joe Biden, a anunţat marţi sancţiuni împotriva Rusiei şi transferul de soldaţi americani în statele baltice Estonia, Letonia şi Lituania, ca răspuns la ”începutul invaziei ruseşti în Ucraina”.

Alăturându-se măsurilor luate de aliaţii din Uniunea Europeană, Biden a prezentat, într-un discurs la Casa Albă, ”prima serie de sancţiuni pentru a impune costuri Rusiei şi a răspunde acţiunilor sale”.

„Aplicăm sancţiuni cuprinzătoare de blocare a celor două instituţii financiare principale ale Rusiei, VEB (una dintre cele mai mari bănci de investiţii şi dezvoltare) şi banca sa militară”, a declarat preşedintele american, referindu-se la Promsviazbank, potrivit Reuters.

De asemenea, SUA vor aplica „sancţiuni cuprinzătoare asupra datoriei suverane ruseşti”. ”Acest lucru înseamnă că am tăiat accesul guvernului rus la finanţarea occidentală”, a spus Biden.

În acest context, el a explicat că Rusia nu va mai putea să obţină fonduri din Occident sau să-şi tranzacţioneze noile datorii pe pieţele aliaţilor SUA.

În plus, Biden a subliniat că, începând de miercuri, ţara sa va impune sancţiuni împotriva elitelor ruse şi a familiilor acestora, întrucât, a dat el asigurări, acestea fac parte din ”jocurile corupte ale Kremlinului”, şi nu a exclus să extindă această pedeapsă dacă Rusia ”îşi continuă agresiunea împotriva Ucrainei”.

Cu toate acestea, Biden nu a menţionat anumite măsuri care erau aşteptate, cum ar fi controlul exporturilor sau excluderea Rusiei din sistemul internaţional Swift, esenţial pentru schimburile bancare internaţionale, remarcă AFP.

Pe frontul militar, preşedintele american a autorizat marţi transferul de soldaţi şi echipamente militare americane, care se află deja în baze europene, către ţările baltice, dar fără a preciza numărul acestora.

„Vreau să fie clar, acestea sunt măsuri pur defensive din partea noastră, nu avem nicio intenţie de a lupta împotriva Rusiei”, a declarat Biden, care a subliniat că SUA şi aliaţii lor vor apăra „fiecare centimetru de teritoriu NATO” în cazul unei agresiuni.

În ultimele luni, SUA s-au coordonat cu partenerii NATO şi europeni pentru a-şi pregăti răspunsul faţă de Rusia, a spus el.

Parlamentul rus a oficializat marţi recunoaşterea independenţei republicilor separatiste Doneţk şi Lugansk din estul Ucrainei şi a autorizat desfăşurarea de trupe ruseşti în Donbas, la mai puţin de 24 de ore după ce preşedintele Vladimir Putin a făcut acest lucru.

„Cine, în numele lui Dumnezeu, crede că Putin are dreptul să proclame noi ţări pe un teritoriu care aparţine unei ţări vecine? Aceasta este o încălcare flagrantă a dreptului internaţional şi necesită un răspuns ferm din partea comunităţii internaţionale”, a conchis Biden.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult