Acasa InternationalExterne Rusia reia livrările de cărbune în Ucraina

Rusia reia livrările de cărbune în Ucraina

scris de S. P.
7 afisari

Rusia reia livrările de cărbune în Ucraina care, confruntată cu o penurie, a fost nevoită deja să recurgă la întreruperi masive ale alimentării cu electricitate, a anunțat sâmbătă Ministerul Energiei, citat de AFP.

Rusia reia livrările de cărbune în Ucraina

Rusia reia livrările de cărbune în Ucraina

„Vagoane care conțin circa 50.000 de tone de cărbune sunt deja în drum spre centralele termice. Este vorba despre cărbunele care a fost blocat la frontiera rusă”, a precizat ministerul într-un comunicat.

Importurile de cărbune rusesc în Ucraina erau suspendate de două săptămâni, căile ferate ruse care efectuau transportul evocând „probleme de transport”, însă fără a preciza motivele, scrie agenția rusă de presă Interfax.

Anumiți experți ucraineni au văzut în acest lucru un nou mijloc de presiune al Rusiei asupra Ucrainei, confruntată în Est cu o rebeliune prorusă pe care Kievul susține că Moscova o sprijină militar.

Producția de electricitate din Ucraina depinde în proporție de aproape 40% de cărbune, de care țara este privat după pierderea bazinului de huilă din estul țării și a minelor sale, distruse de bombardamente sau aflate sub controlul rebeliunii proruse.

Pentru a compensa aceste pierderi, Kievul a anunțat vineri că negociază cu Rusia achiziția de electricitate, cu riscul de a crește și mai mult dependența sa energetică față de statul vecin, notează AFP.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult