Acasa InternationalExterne Rusia reînvie „shop-urile” sovietice

Rusia reînvie „shop-urile” sovietice

scris de Misu Andrei
65 Afisari

Rusia va deschide magazine fără taxe vamale, cu bunuri importate din Occident, pe care să le vândă diplomaților străini pe valută străină, relatează The Guardian. Seamănă cu magazinele sovietice cunscute ca „beriozka” (similare cu „shop-urile” din România comunistă) care simbolizau privilegiul oficial în perioada URSS.

Magazinele, care s-ar putea deschide în 
această toamnă, vor vinde mărfuri de import care ar putea fi greu de găsit în magazinele rusești obișnuite, deoarece brandurile străine părăsesc țara din cauza războiului din Ucraina.

Dar pentru a face cumpărături din aceste magazineclienții trebuie să arate un un document oficial care să ateste că sunt diplomați străini, angajați ai unei organizații internaționale sau membri ai familiilor acestora. Plăți le vor fi făcute în dolari și euro, la fel cum magazinele beriozka erau un magnet pentru valută străină.

„Este de-a dreptul URSS!” a scris Serghei Smirnov, redactorul-șef al publicației ruse Mediazona, care a relatat despre viitoarele magazine, anunțate în jurnalul parlamentar oficial al Rusiei.

Produsele occidentale au devenit deja mai greu de găsit în multe magazine din Rusia. Cumpărătorii au stat la coadă în magazinele deținute de mărci importante precum H&M, care și-a scos stocurile la reduceri pentru că se va retrage din Rusia.

Magazinele duty-free vor fi deținute de o companie creată de ministerul rus de Externe și de o altă entitate aleasă în cadrul unui concurs. Magazinele vor vinde alcool, produse din tutun, bijuterii, cosmetice, parfumuri și dulciuri, precum și smartphone-uri și ceasuri, a informat Mediazona.

Nu este încă clar dacă bunurile electronice vor include produse precum iPhone-urile, care nu mai sunt importate direct în Rusia.

Ministerul de Externe a luat în considerare deschiderea unui magazin duty-free pentru diplomații străini încă din 2015, după ce Rusia a interzis multe importuri de alimente europene, ca răspuns la sancțiunile occidentale impuse după anexarea Crimeei.

Într-o scrisoare din 2014, obținută de site-ul de știri rus Gazeta.ru, ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a spus că magazinele vor contribui la reducerea „pierderilor și întârzierilor financiare” asociate cu livrarea de mărfuri către misiunile diplomatice străine din Rusia, a potrivit Radio Europa Liberă.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult