Acasa InternationalExterne Rusia se pregăteşte de un atac japonez în Kurile

Rusia se pregăteşte de un atac japonez în Kurile

scris de M. BÂTCĂ
261 Afisari

Rusia îşi va consolida prezenţa pe inslulele Kurile şi îşi va dota militarii cu arme moderne, pentru a apăra acest arhipelag „strategic”, revendicat de Japonia, a declarat preşedintele rus Dmitri Medvedev.

Dmitri Medvedev

Foto: volvbilis.wordpress.com

„Vom depune toate eforturile necesare pentru întărirea prezenţei noaste în arhipelagul Kurile. Aceasta este regiunea noastră strategică”, a afirmat Dmitri Medvedev, potrivit presei ruse, citată de agenţiile de presă internaţionale. Armamentul desfăşurat suplimentar trebuie să fie suficient şi modern, pentru a asigura securitatea acestor insule, ca parte inalienabilă a Federaţiei Ruse, a subliniat liderul de la Kremlin.

Medvedev nu a uitat să precizeze că Rusia doreşte dezvoltarea unor “relaţii de bună vecinătate şi de cooperare”, inclusiv în privinţa unei serii de obiective de pe insule, menţionând necesitatea dezvoltării economice a regiunii.

„Cei care nu consideră asemenea cooperare drept o ofensă sunt invitaţi să participe”, a spus Dmitri Medvedev, adăugând, însă, că „toţi trebuie să înţeleagă că aceste insule constituie o parte inalienabilă a teritoriului Federaţiei Ruse”.

Consolidarea prezenţei militare

Mdvedev nu lasa din mana Kurilele

Foto: kremlin.ru

Pentru a demonstra cât de hotărâtă este Federaţia Rusă să nu renunţe la teritoriile anexate de la japonezi, Kremlinul a postat pe site fragmente din discuţiile care au avut loc miercuri între preşedintele Dmitri Medvedev, ministrul Apărării, Anatoli Serdiukov, şi ministrul Dezvoltării Regionale, Viktor Basargin.

(…) Aceste insule sunt pe graniţa noastră estică, una foarte importantă. Avem trupe staţionate în zonă. Domnule Serdiukov, v-am solicitat să vizitaţi acele insule. Care sunt impresiile dumneavoastră şi ce intenţionaţi să faceţi?”, a întrebat Medvedev.

Răspunsul ministrului Apărării, ANATOLI SERDIUKOV: “Urmând indicaţiile dumneavoastră, am vizitat Divizia 18 Artilerie pe 4 februarie. Comandantul Diviziei mi-a raportat care este stadiul de pregărire şi alertă al trupelor şi stadiul acţiunilor în care erau implicate la momentul respectiv. Elementele componente ale Diviziei sunt staţionate pe insulele Iturup şi Kunashir. Am inspectat zona barăcilor, infrastructura socială, clădirile rezidenţiale, popota, blocul alimentar şi dotarea medicală. De asemenea, am avut în vedere generatoarele electrice şi infrastructura costală. Am inspectat armamentul şi echipamentele militare. Am fost însoţit de o echipă complexă de inspecţie, care a analizat în detaliu toate aspectele. Vom pregăti programul, până la sfârşitul acestei luni (februarie). Am luat deja la cunoştinţă care este necesarul de echipament militar pentru zonă şi care sunt acţiunile care trebuie luate pentru întărirea şi reconstrucţia infrastructurii militare. Consider că, până la finele lunii, vom lua deciziile ce se impun şi vom demara programul. Fondurile vor fi alocate de la programul de stat pentru armament. Înţelegem foarte clar nevoile în privinţa cantităţilor şi tipurilor de echipamente tehnice. Acolo avem şi baza aeriana Burevestnik (n.red. – Pe insula Iturup) şi, în prezent, analizăm problema extinderii pistelor, pentru a permite aterizarea şi decolarea unor aeronave mai mari. Oricum, până la sfârşitul lunii februarie, vom putea oferi mai multe opţiuni”.

DMITRI MEDVEDEV: “Excelent. Armamentul aditional şi echipamentele care vor veni vor trebui să îndeplinească cerinţele specifice trupelor staţionate acolo. Trebuie să fie într-un număr adecvat şi la un nivel de modernitate care să asigure securitatea acestor insule, parte integrantă a Federaţiei Ruse. Aşa că vă rog să controlaţi personal acţiunile, în aşa fel încât armamanetul să fie livrat la timp şi, dacă este necesar, să se facă o reorganizare a trupelor staţionate în zonă.”

Relaţii tensionate

Premierul japonez, Naoto Kan, a apreciat, luni, 7 februarie, drept “ofensă de neiertat” vizita din noiembrie a preşedintelui rus, Dmitri Medvedev, în insulele Kurile de Sud, revendicate de Japonia. Într-un discurs susţinut cu ocazia zilei anuale consacrate diferendului teritorial cu Rusia, Kan a promis să depună eforturi pentru a obţine restituirea celor patru insule anexate de URSS la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial.

Ministrul nipon de externe, Seiji Maehara, a declarat pentru presă, recent, că ambasadorul Mihail Belîi a fost convocat la sediul diplomaţiei japoneze, unde i-a fost transmis “un protest ferm” faţă de acestă vizită “extrem de regretabilă”. Ministrul rus al Apărării, Anatoli Serdiukov, a început pe 4 februarie o vizită de inspectare a acestor insule contestate, cu scopul de a verifica “pregătirea de luptă” şi “aprovizionarea trupelor cu materiale”, a precizat agenţia ITAR-TASS. “Această vizită are loc în contextul în care eu încerc să dezvolt relaţiile nipono-ruse, incluzând aici şi rezolvarea problemei teritoriale”, a declara Maehara, care urmeaza sa mearga la Moscova luna aceasta.

De asemenea, la sfârşitul lunii decembrie 2010, Guvernul Japoniei a anunţat că respinge ideea sugerată de Moscova de a exploata în comun cu Rusia cele patru Insule Kurile disputate. Adjunctul ministrului japonez de externe Takeaki Matsumoto a subliniat că “Teritoriile de Nord” – nume pe care Japonia îl foloseşte pentru aceste insule – aparţin ţării sale, reliefând că exploatarea lor în comun nu se potriveşte cu poziţia Japoniei în acest domeniu.

Preşedintele Rusiei, Dmitri Medvedev, a sugerat recent că ar trebui să se ia în considerare crearea unei zone franca în Insulele Kurile de Sud, astfel încât japonezii să poată vizita locuri istorice, şi chiar să muncească acolo. Medvedev a fost primul lider rus care a vizitat în noiembrie 2010 Insula Kunashir, una dintre cele patru disputate de cele două ţări, alături de insulele Habomai, Shikotan şi Iturup. Călătoria sa i-a deranjat foarte mult pe liderii de la Tokyo, ajungându-se la rechemarea, o lună mai târziu, a ambasadorului japonez la Moscova, pentru că nu a fost în stare să anunţe în timp util cancelaria cu privire la vizita conducătorului rus.

6 comentarii

BunaZiua 10-02-2011 - 17:07

Ultima data cand am citit, am vazut ca insulitele alea au fost facute ping-pong intre Japonia si Rusia, in functie de cine castigase ultimul razboi. Acum e randul Rusiei. Astept cu interes castigarea urmatorului razboi de catre Japonia.

Mache 10-02-2011 - 22:23

Nu-i sigur ca-i vorba neaparat de un razboi. Cand Ivan ajunge la ananghie, mai scoate cate ceva la vanzare. Cine stie ca-i in mintea lor? Poate ca acum vor doar sa ridice valoare de piata a insulitelor…

YAAKOV 11-02-2011 - 16:54

Rusii au cedat toata Europa de Est, Ucraina si teritorii imense in zona din sudul URSS-ului, bogate in petrol, si se cacaie pentru cateva insulite din Pacific. Probabil ca americanii, care il teleghidau pe Gorbaciov, n-au vru ca Japonia sa-si recapete aceste insule.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult