Acasa InternationalExterne Rusia se pregătește să lanseze rubla digitală în timp ce războiul îi stoarce economia

Rusia se pregătește să lanseze rubla digitală în timp ce războiul îi stoarce economia

scris de Misu Andrei
49 Afisari

Rusia continuă cu planurile sale de a introduce o rublă digitală, alăturându-se listei tot mai mari de țări care experimentează cu monede electronice.

Mișcarea vine în timp ce Rusia se confruntă cu izolarea internațională din cauza războiului său din Ucraina, scrie Bloomberg, potrivit bnn.network. Legislația care aprobă crearea monedei digitale naționale va fi prezentată miercuri Camerei superioare a parlamentului Rusiei, Consiliul Federației. Dacă va fi aprobată și semnată de președintele Vladimir Putin, Banca Rusiei ar putea începe testarea rublei digitale încă de luna viitoare.

Tendința globală a monedelor digitale ale băncilor centrale

Mai mult de jumătate dintre băncile centrale ale lumii iau în considerare sau dezvoltă în prezent monede digitale, potrivit Fondului Monetar Internațional (FMI). Peste 20 de bănci centrale, inclusiv India, Japonia și China, lucrează la programe pilot pentru monedele digitale. Numai proiectul Chinei este testat de 260 de milioane de oameni și este aplicat în domenii precum transportul public și comerțul electronic. Creșterea monedelor digitale ale băncilor centrale (CBDC) oferă beneficii potențiale, cum ar fi extinderea accesului la serviciile bancare, îmbunătățirea eficienței plăților și reducerea costurilor de tranzacție.

Diferențierea CBDC-urilor de criptomonede

În timp ce criptomonede precum Bitcoin funcționează pe sisteme de plată descentralizate independente de guverne, CBDC-urile sunt emise și reglementate de băncile centrale. Avocații susțin că CBDC-urile pot îmbunătăți incluziunea financiară, eficientiza plățile și pot reduce costurile. Cu toate acestea, scepticii își exprimă îngrijorarea cu privire la riscurile de confidențialitate și securitate cibernetică asociate cu CBDC.

Proiectul-pilot al Rusiei și impactul sancțiunilor

Banca Rusiei intenționează să desfășoare un proiect pilot care să implice 15 bănci naționale. Acesta va permite persoanelor și companiilor să deschidă portofele digitale pe platforma băncii centrale, accesibilă prin orice bancă rusă. Tranzacțiile care utilizează rubla digitală vor fi gratuite pentru persoane fizice, în timp ce companiile vor suporta o taxă de 0,3%. Decizia băncii centrale de a urmări rubla digitală vine în condițiile în care Rusia se confruntă cu sancțiuni ample impuse de SUA și aliații săi, ceea ce duce la izolarea băncilor ruse de sistemul financiar global. Băncile străine au impus și politici restrictive asupra plăților din Rusia. Ca răspuns, Rusia își propune să consolideze comerțul în monede naționale cu țări precum China și India, care mențin o poziție mai neutră față de conflictul ucrainean.

Beneficii potențiale și provocări viitoare

Susținătorii rublei digitale o consideră o soluție potențială pentru a facilita plățile transfrontaliere în contextul actual geopolitic. Instrumentele de plată independente și canalele financiare ar putea sprijini comerțul cu parteneri străini, potrivit parlamentarilor. Cu toate acestea, experții avertizează că, pentru ca tranzacțiile internaționale să aibă loc, rubla digitală ar trebui să fie conectată la platformele valutare ale altor țări, care nu a fost încă stabilită. Unii consideră rubla digitală ca un program de loialitate în Rusia, îmbunătățind confortul și transparența tranzacțiilor în interiorul țării și, eventual, în teritoriile anexate.

Concluzie

Introducerea rublei digitale de către Rusia reflectă tendința globală a băncilor centrale de a explora monedele digitale. În timp ce rubla digitală poate aborda unele provocări economice interne și poate spori eficiența plăților, întregul său potențial ca monedă internațională rămâne incert. Integrarea cu succes a CBDC-urilor în sistemul financiar global va necesita colaborare și interoperabilitate între monedele digitale ale diferitelor țări. Pe măsură ce Rusia avansează cu planurile sale de ruble digitale, va naviga atât prin oportunitățile, cât și prin provocările care apar în peisajul în evoluție al finanțelor digitale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS