Rusia rămâne fără Extremul Orient. Medvedev îngrijorat de China | Ziua Veche
Acasa InternationalExterne Rusia se teme că rămâne fără Extremul Orient. Medvedev, îngrijorat de China

Rusia se teme că rămâne fără Extremul Orient. Medvedev, îngrijorat de China

scris de M.A.
0 afisari

Premierul rus Dmitri Medvedev este îngrijorat afluxul de locuitori din China. Rusia se teme că rămâne fără Extremul Orient.

Rusia se teme că rămâne fără Extremul Orient. Medvedev, îngrijorat de China

Rusia se teme că rămâne fără Extremul Orient. Medvedev, îngrijorat de China (foto: cog-ff.com)

Rusia îşi va apăra Extremul Orientul în faţa expansiunii statelor vecine”, a declarat recent premierul rus Dmitri Medvedev. Kremlinul se teme că, din cauza afluxului permanent de chinezi pe aceste teritorii, Rusia va pierde controlul asupra loc. “Este important să nu lăsăm să ia naştere fenomene negative, de exemplu, formarea de enclave compuse din cetăţenii altor ţări” pe teritoriul Rusiei, a spus Medvedev.

Aceasta este cea mai dură declaraţie de până acum a lui Medvedev pe tema numărului tot mai mare de chinezi în teritoriile Rusiei, scrie Reuters, preluată de Timpul.md. Ea arată temerile Kremlinului că afluenţa imigranţilor din China pe aceste teritorii va face în cele din urmă ca Rusia să piardă controlul asupra lor. “Din păcate locuiesc acolo puţini ruşi şi rămâne în vigoare sarcina protejării Extremului Orient al nostru în faţa expansiunii statelor vecine”, a subliniat premierul rus.

Rusia bogată în materii prime este cea mai mare ţară din lume, dar nu şi cea mai populată – numărul ruşilor scade sistematic de câţiva ani, în prezent ridicându-se la 143 milioane. Or, China are cei mai mulţi locuitori din lume (circa 1,34 miliarde potrivit datelor CIA, situaţia din iulie 2012) şi resimt necesarul de materii prime din cauza dezvoltării rapide a economiei lor.

Rusia încearcă să echilibreze influenţa Chinei în Extremul Orient, sporind prezenţa politică şi militară în această regiune. Prezenţa tot mai mare a Chinei pe teritoriile Extremului Orient rus constituie de mult o sursă de tensiuni în relaţiile dintre cele două ţări.

7 comentarii

BULA 13-08-2012 - 17:32

Sa dea un decret, cum a facut Ceausescu, sa se puna rusii pe treaba.

Andra 13-08-2012 - 18:06

Intru totul de acord. Ciocu’ mai mic si politici de dezvoltare economica si demografica!

Dorin C. 14-08-2012 - 00:52

Pai nu mai inteleg. Unde-i armata rusa? Asa isi pazesc ei granitele? Aici in extremul lor vestic, vad ca sint prezenti mai mult decit ar trebui. Si nu numai la ei acasa, ci si pe pamintul altora. In vestul lor se leaga de tari “ponei” precum sint cele baltice si altele tot asa de neinsemnate, aratind o ferocitate, agresivitate si violenta mai rar intilnita, iar in extremul lor estic chinezii isi fac de cap prin Rusia. Ce-i asta? Sint niste scirbe, nimic mai mult.

Mache 14-08-2012 - 03:47

Armata rusa e la crasma 😉

La est de Urali traiesc undeva la 30 de milioane de cetateni rusi de diferite natii (s-ar putea ca etnicii rusi & ucraineeni sa fie pste 50%) cu oaste muscalesca cu tot. In 2007 Putin a anuntat ca suspenda acordarea vizelor de rezidenta pentru chinezii ce incepusera sa preia controlul Siberiei – numarul lor depasind atunci deja 3,000,000 de suflete. De atunci se pare ca mai multe milioane de chinezi au continuat sa se instaleze pe fara probleme pe pamantul siberian al maicii Rusii mituind cu sume in general modeste oficialitatile consulare si locale rusesti. Se pare ca inclusiv statisticile administratiei ruse sunt falsificate indicand un numar de rezidenti chinezi de cateva ori mai mic ca cel adevarat.

Ca sa-ti dau un exemplu despre cum functioneaza sistemul consular rusesc: Acum 6 ani am calatorit cu treburi la Moscova. Doream cu acea ocazie sa vizitez si muzeul blindatelor de la Kubinka. Pentru asta imi trebuie un permis special eliberat de consulatul rus din Chicago (unde mersesem dupa viza). Am cerut permisul respectiv si muscalul mi-a spus ca “background check-ul FSB” dureaza 6 luni si costa $30. Sau pot sa-i dau lui $50 fara chitanta si-mi da un permis cu apostila FSB pe loc. Ceea ce a si facut fara nici o fereala si fara nici un complex. Avea de alfel sertarul plin de permise in alb. Cum n-aveam cash la mine a acceptat un check fara probleme 😉

Ei uite asa ajung si chinezii cu milioanele in Rusia si pun mana complet pe economia si bogatiile regiunii. Peste 10-15 ani vor cere unirea cu patria muma R.P. Chneza 😉 🙂 🙂

Dorin C. 14-08-2012 - 05:34

Poti sa-i vezi ce scirbe pot fii. Prin anii ’50 sau ’60 au chiar avut conflicte armate legate de frontiera comuna. Pe-atunci sigur nu era nici un chinez stabilit prin Siberia in modul cum o fac ei acum. Dar cind e vorba de tarile vecine din vestul lor, se comporta ca niste tirani, fura paminturi cu populatiile pe ele, stationeaza armata la greu si intervin in forta la cea mai mica adiere a vintului. Lasa ca nu-i coruptia rusilor in cazul chinezilor, Putin e la curent cu ce se-ntimpla acolo, dar nu ia nici o masura. Poate ca chestia asta e parte din programul lor de alianta strategica. Astfel nu se explica. Daca nu i-ar vrea, n-ar fii nici un chinez in Siberia.

BULA 14-08-2012 - 09:52

Mai bine sa stea chinezoii pe teritoriul lor si bogatiile din Siberia si Extremul Orient sa ajunga la europeni.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult