Acasa InternationalExterne Rusia şi SUA au păreri împărţite cu privire la statul Palestinei la ONU

Rusia şi SUA au păreri împărţite cu privire la statul Palestinei la ONU

scris de Laurentiu Banches
2 afisari

Rusia va vota în favoarea acordării unui nou statut Autorităţii Palestiniene la ONU, în timp ce  SUA va vota împotrivă demersului palestinian.

Marul Discordiei la ONU. Rusia şi SUA au păreri împărţite cu privire la statul Palestinei

Membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, Rusia, va vota pentru acordarea statutului de „stat observator nemembru” pentru Autoritatea Palestiniană la ONU. Ministerul rus de Externe a anunţat într-un comunicat de presă că „Susţinerea acestei decizii la Adunarea Generală este dictată  de faptul că palestinienii nu consideră acest demers drept o alternativă a procesului de pace din Orientul Mijlociu, ceea ce este clar enunţat în proiectul de rezoluţie”. Acesta a adăugat că „la acest stadiu, trebuie să concentrăm eforturile internaţionale şi regionale în vederea reluării fără întârziere a negocierilor directe între palestinieni şi israelieni”.

Nu de aceaşi părere sunt şi Statele Unite  (SUA), care au reiterat că vor vota, în cadrul Naţiunilor Unite, împotriva conferirii statutului de stat observator la ONU „Palestinei”. Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american, Victoria Nuland, susţine că „demersul palestinian este o eroare”, iar SUA este în totalitate împotriva acestei iniţiative. Potrivit mediafax, Germania susţine poziţia americanilor, în timp ce Marea Britanie se va abţine de la vot, în timp ce Franţa şi Spania vor fi de partea Rusiei.

Preşedintele palestinian, Mahmoud Abbas, s-a întâlnit miercuri, la New York, cu subsecretarul de Stat american Wiliam Burns şi cu emisarul special pentru Orientul Mijlociu, David Hill, cu o zi înaintea votului la ONU privind statutul „Palestinei”. Reprezentanţii Autorităţii Palestiniene, care este doar o simplă „entitate observatoare” la ONU, şi-au anunţat intenţia de a cere joi în faţa Adunării Generale a ONU statutul de „stat observator nemembru”. Ambasadorul rus la ONU, Vitali Ciurkin, a anunţat încă de la 12 septembrie că Rusia va sprijini iniţiativa palestiniană sub orice formă.

1 comentariu

Zenovia-Zamfira 30-11-2012 - 06:35

Soarta voastra fuse cruda d-asta data
Onu e mai toata doar o turma beata.
Lumea este stramba, plina de pitici
Cu costum, cravata, dar toti in cipici.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult