Acasa InternationalExterne Rusia şi Transnistria, semi-recunoaşterea independenţei

Rusia şi Transnistria, semi-recunoaşterea independenţei

scris de M.A.B.
11 afisari

Preşedintele Dumei de Stat a Federaţiei Ruse, Serghei Narîşkin, i-a felicitat pe locuitorii regiunii transnistrene cu ocazia împlinirii a 23 de ani de la „proclamarea independenţei” “republicii moldoveneşti nistrene” (rmn).

Rusia şi Transnistria, semi-recunoaşterea independenţei

Rusia şi Transnistria, semi-recunoaşterea independenţei

În mesajul său de felicitare, Preşedintele Parlamentului rus a subliniat că republica moldovenească nistreană a fost creată în perioada dificilă a istoriei sale şi „a trecut prin furnalul încercărilor severe”. Referindu-se la relaţiile bilaterale dintre Transnistria şi Rusia, Serghei Narîşkin, declară că cooperarea continuă să se consolideze. „Le doresc tuturor locuitorilor rmn, prosperitate, pace şi bunăstare”, se mai spune în mesajul de felicitare, transmite Unimedia.

De asemenea, felicitări cu ocazia împlinirii a 23 de ani de la „proclamarea independenţeirmn au venit de la preşedintele Partidului Comunist Rus, Ghenadi Ziuganov şi preşedintele Partidului Liberal-Democrat Rus, Vladimir Jirinovski.

Trupele ruse de ocupaţie

O şedinţă festivă cu participarea mai multor oficiali locali, dar şi delegaţii din Rusia, Ucraina, Găgăuzia, Abhazia etc. a avut loc duminică, la Tiraspol. La ceremonia organizată cu ocazia împlinirii a 23 de ani de la autoproclamarea independenţei regiunii transnistrene a fost prezent şi preşedintele Dumei de Stat a Federaţiei Ruse, Serghei Narîşkin, transmite Publika TV. Liderul separatist, Evgheni Şevciuk, a ţinut un discurs în faţa mulţimii. Acesta nu a ezitat să mulţumească autorităţile de la Moscova şi soldaţilor ruşi pentru „contribuţia la menţinerea păcii pe ambele maluri ale Nistrului”.

Trupele ruse vor continua să staţioneze în stânga Nistrului, deoarece datorită lor în regiune nu se varsă sânge. Declaraţia aparţine ambasadorului Federaţiei Ruse la Chişinău, Farit Muhametşin, şi a fost făcută într-un interviu acordat publicaţiei Komsomolskaia Pravda., transmite 24h.md. „Federaţia Rusă este interesată ca nici în Transnistria, nici în Moldova să nu existe conflicte militare. Principalul factor al păcii şi stabilităţii în regiune este contingentul rus de menţinere a păcii. Însă unii reprezentanţi ai UE şi ai Moldovei cer reformarea acestuia. Respectivele declaraţii nu sunt altceva decât încercări nereuşite de a face presiuni asupra Federaţiei Ruse”, a declarat Muhametşin.

Republica moldovenească nistreană vrea unire cu Rusia

Preşedintele Comisiei pentru securitate, apărare şi menţinere a păcii, Andrei Sipcenko, şi-a exprimat încrederea că cooperarea Transnistriei cu Rusia ”va duce la faptul că vom deveni una din regiunile Federaţiei Ruse”, scrie Timpul.md. ”Atunci când cetăţenii noştri solicită sau cer insistent ajutor de la Rusia, trebuie să înţelegeţi că acest lucru nu se face din motive de dependenţă, ci pentru că avem convingerea că suntem împreună cu Rusia şi facem parte din Federaţia Rusă”, a spus el.

„În cazul în care pe teritoriul nostru vor fi deschise bănci ruseşti, atunci problema conversiei şi a pierderilor financiare va fi soluţionată. În cadrul comisiei parlamentare, a grupurilor comune de lucru, mai avem ce discuta şi sper că împreună vom rezolva toate problemele” – a spus el, transmite Infotag.md.

Preşedintele Sovietului Suprem, Mihail Burla, a reiterat că „unica direcţie de dezvoltare a Transnistriei este integrarea în spaţiul euroasiatic, în primul rând – cu Rusia”. ”Pentru aceasta, există mai multe premise – istorice, culturale, economice … Putem spune deja că parţial suntem integraţi: mai mult de 35% din populaţia RMN sunt cetăţeni ai Federaţiei Ruse, mai mult de 90% din spaţiul informaţional pe care le obţinem sunt în limba rusă, aproape 98% din populaţie este ortodoxă”- a spus el.

Paradă militară la Tiraspol

transnitria rmn parada militara

Parada militara la Tiraspol

Regiunea separatistă din estul Republicii Moldova, Transnistria, care se autointitulează republica moldovenească nistreană (rmn), marchează luni, cu paradă militară, 23 de ani de la autoproclamarea independenţei, liderii regimului din stânga Nistrului primind cu această ocazie felicitări din partea unor oficiali de la Moscova, în timp ce vicepremierul rus Dmitri Rogozin este aşteptat marţi la Tiraspol, după ce se va afla mai întâi într-o vizită la Chişinău.

Data de 2 septembrie este considerată de liderii separatişti de la Tiraspol drept ziua independenţei, iar în regiune sunt organizate manifestări dedicate acestei ‘sărbători’, care vor cuprinde, pe lângă o paradă militară în Piaţa Suvorov, depuneri de flori la Memorialul Gloriei Militare, concerte cu interpreţi din Rusia, focuri de artificii.

Dmitri Rogozin, aşteptat în Transnistria

Timp de 21 de ani, regiunea separatistă a fost condusă de Igor Smirnov, care însă a suferit o înfrângere zdrobitoare la aşa-zisele alegeri din decembrie 2011, fiind devansat încă din primul tur de scrutin, după ce a pierdut sprjinul Moscovei. Noul lider de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, a promis o ‘îmbunătăţire a relaţiilor cu Republica Moldova‘, dar după o scurtă dinamizare a dialogului, procesul de reglementare a intrat din nou într-o etapă de stagnare.

Recent, Şevciuk a declarat că regiunea separatistă ar putea obţine recunoaşterea independenţei într-un an – un an şi jumătate. Chiar dacă Rusia declară că susţine integritatea teritorială a Republicii Moldova, unii oficiali de la Moscova recunosc practic existenţa Transnistriei ca stat. Astfel, preşedintele Dumei de Stat, Serghei Narîşkin, a transmis un mesaj de felicitare în care vorbeşte despre ‘republica moldovenească nistreană‘.

Întâmplător sau nu, luni la Chişinău vine vicepremierul rus Dmitri Rogozin, care este reprezentantul Kremlinului pentru Transnistria. Acesta va merge marţi şi la Tiraspol. Presa a scris că, iniţial, acesta intenţiona să meargă la Tiraspol chiar luni, când sunt organizate manifestările dedicate celor 23 de ani de la autoproclamarea independenţei. Rusia a anunţat că va acorda aproximativ 120 de milioane de dolari Transnistriei în următorii 2-3 ani pentru proiecte sociale.

transnistria 2 septembrie coroane

Evgheni Şevciuk a despus coroane la 23 de ani de la autoproclamarea independenţei Transnistriei

Transnistria şi-a autoproclamat independenţa la 2 septembrie 1990, pe fundalul ‘perestroikăi’ şi a mişcării de eliberare naţională din Republica Moldova. Mai mulţi deputaţi din fostul Soviet Suprem al Moldovei au respins iniţiativele de adoptare a limbii române, s-au retras la Tiraspol, au proclamat independenţa şi au acuzat Chişinăul că intenţionează să unească Republica Moldova cu România.

Autoproclamarea independenţei Transnistriei a dus la apariţia a încă unui conflict în spaţiul postsovietic, despre care majoritatea analiştilor independenţi, dar şi autorităţile mai multor state susţin că este organizat şi dirijat de la Kremlin. În anul 1992, criza transnistreană a degenerat în conflict armat, care însă a încetat după câteva luni. Ulterior, au existat mai multe tentative de reglementare a conflictului transnistrean, inclusiv ultimul format de negocieri ‘5+2’ . Negocierile oficiale în formatul 5+2, întrerupte însă la începutul anului 2006, au fost reluate abia la sfârşitul anului 2011.

Totuşi, atât în cadrul negocierilor multilaterale, cât şi al celor dintre Chişinău şi Tiraspol nu s-a ajuns să se discute despre statutul juridic al regiunii. Între timp, regimul de la Tiraspol continuă să vorbească despre RMN ca de un stat independent şi nu exclude o posibilă alipire la Federaţia Rusă, în timp ce Chişinăul optează pentru reintegrarea ţării şi acordarea unui statut special Transnistriei

2 comentarii

Adi 02-09-2013 - 15:35

Ce face Romania ? Nimic. Ar putea sa contrabalanseze prin acordarea cetateniei romane tuturor rusilor si ucrainienilor din Transnistria si incurajarea lor sa se stabileasca in Romania . Sunt doar 168000 de rusi si 160000 de ucrainieni.

digital 02-09-2013 - 18:07

“republicii moldoveneşti nistrene” (rmn).

foarte tare denumirea deși putea fi republica transsudanezoetyiopiană sau altă denumire convenabilă rusofonilor!
curios este că nici măcar pe googlemaps nu apare cu granițe integrale delimitate cartografic!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult