Acasa InternationalExterne Rusia strânge aliaţi împotriva scutului american antirachetă

Rusia strânge aliaţi împotriva scutului american antirachetă

scris de M.A.
3 afisari

Organizaţia de Cooperare de la Shanghai, structură regională de cooperare ce grupează Rusia, China şi patru ţări din Asia Centrală (Kazahstan, Uzbekistan, Tadjikistan şi Kîrgîzstan), a adoptat miercuri, în finalul summitului de o zi, o declaraţie politică în care se pronunţă împotriva acţiunilor unilaterale în domeniul apărării antirachetă, transmite BBC Rusia.

Shanghai Cooperation Organization (SCO) in Astana Kazakhstan (foto Xinhua-Rao Aimin)

Shanghai Cooperation Organization (SCO) in Astana Kazakhstan (foto Xinhua-Rao Aimin)

„Dezvoltarea unilaterală şi nelimitată a capacităţilor în cadrul sistemului de apărare antirachetă de către un stat sau un grup limitat de state ar putea submina stabilitatea strategică şi securitatea internaţională”, se menţionează în document, transmite Moldpres. Conflictele interne şi crizele ar trebui să fie soluţionate exclusiv pe cale paşnică, prin dialog politic, iar acţiunile comunităţii internaţionale ar trebui să contribuie la procesele de reconciliere naţională, pe baza dreptului internaţional, se mai spune în text ul SCO (Shanghai Cooperation Organization), adoptat la Astana, Kazahstan. În noiembrie 2010, la summitul Rusia-NATO, părţile au convenit să coopereze la construcţia unui sistem european de apărare antibalistică. La 4 mai 2011, la o reuniune a aceluiaşi consiliu la nivel de şefi de stat major, generalul rus Nikolai Makarov a spus că Moscova este gata să discute orice propunere constructivă privind participarea sa la scutul antirachetă european, cu singura condiţie ca NATO să-i ofere asigurări, în scris, că sistemul preconizat nu-i va ameninţa arsenalul de descurajare nucleară.

10 comentarii

Cercul 15-06-2011 - 23:06

Americanii au un atu in fata rusilor. Altfel cred ca stiu ca intr-o confruntare nucleara nu castiga nimeni. Posibil un nou tip de arma ce face arma nucleara obstinata.

urbos 16-06-2011 - 01:24

Ce relevanta are un nou tip de arma daca arma nucleara e de ajuns pentru a nu exista castigator?
Cum adica „obstinata”?

Cercul 16-06-2011 - 20:35

Nu exista castigator intre doua puteri ce utilizeaza maxim armele atomice. Insa daca o putere are o arma noua, capabila a impiedeca fuziunea sau fisiunea nucleara…
Americanii au un invatamant f bun dar asta in scolile de elita unde intra doar cei cu bani multi. Un roman a observat deosebirea intre prof univ roman si cel american. Cel roman pune predarea inainte de cercetare, americanul, cercetarea inainte. Pentru cei ce ce inteleg…

urbos 16-06-2011 - 20:47

Cum e o arma care impiedica?
Nici de obtinat n-am auzit.

Cercul 16-06-2011 - 20:59

[0, 1] este echivalent topologic cu [0, inf)

urbos 16-06-2011 - 21:31

Asta din punct de vedere preponderent dar in cazul unei disfunctii teoretice modul de abordare ar trebui calibrat concupiscent.

Cercul 16-06-2011 - 20:37

Obtinata=depasita.

Timotei 16-06-2011 - 02:45

URBOS, TE ROG SA ITI ANALIZEZI BINE PRIORITATILE!
Io asa zic nenicule, dusmanii dusmanilor nosti nu sunt automat prietenii nostri, deci vin-o la chestia cu „tinutul” ca e mai arzatoare. Vezi ca daca Basescu lasa ceva cumva pe undeva scapat cu frectia de tinut secoian de asta, eu imediat ma kaktus pe el si pe familia lui si pe cine mai e cu el, de nu-i mai deznamoleste nici cu excavatorul istoriei scarboase chiar cu Patapievici la manete.

Las ca ne paruim noi dup-aia, da mai intai sa crape astia.

Timotei 16-06-2011 - 02:47

ALLO, TRAMBITZA CHINEZA??? Pai ne lasi huhu-bau pe aici, nu vezi ce ne fac secoienii estia? Bah, tu esti roman, sau ce pipota mea?

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult