Acasa InternationalExterne UPDATE: Rusia strange robinetul de gaze pentru Belarus

UPDATE: Rusia strange robinetul de gaze pentru Belarus

scris de Ziua Veche
0 afisari

.

UPDATE 18.19

Belarus promite sa achite datoria in cel mult 2 saptamani

Belarus isi va achita datoria pentru gazul rusesc in cel mult doua saptamani, a declarat luni vice-premierul Belarusului, Vladimir Semako, scrie RIA Novosti. “Intentionam ca in doua saptamani sa gasim o modalitate, ne vom imprumuta, dar vom plati pentru gaz”, a spus Semasko. “Noi nu ascundem faptul ca stam prost cu banii. Va trebui sa ne imprumutam”, a adaugat el.

 
In acelasi timp, vicepremierul a subliniat ca este necesar ca Rusia sa achite restanta pentru tranzitul de gaze. “Rusia va achita datoria pentru tranzit, iar noi- pentru gaz”, a spus vicepremierul bielorus. “Nu suntem de acord in totalitate cu protocolul, dar ne convine intr-o oarecare masura. Este important ca partea rusa recunoaste ca datoreaza Belarusului 217 milioane de dolari pentru tranzitul de gaze. Daca ei ne vor plati 217 milioane, noi vom achita cele 187de milioane”, a spus Semasko.

Pe langa acestea, el a adaugat ca problema nu este principiala, nu conteaza cine si cui va plati primul, Rusia Belarusului sau invers. “Noi avem incredere in partenerii nostri. Daca o sa ne intelegem ca ii vom plati Rusiei dimineata, iar Rusia ne va plati seara, nu e nici o problema” a spus Vladimir Semasko. 

––––––––

Gazprom a inceput luni dimineata reducerea livrarilor de gaze naturale ruse catre Belarus, din cauza datoriei pe care aceasta tara o are fata de compania rusa, a anuntat seful concernului rus, Aleksei Miller.

“Termenul dat partii belaruse pentru a-si plati datoria a expirat. Datoria nu a fost achitata, asa incat incepand cu ora 10.00 (ora Moscovei) se introduce regimul de limitare a livrarilor de gaze ruse in Belarus, la inceput cu 15% din volumul zilnic, apoi gradual pana la 85%”, a precizat Aleksei Miller, citat de Agerpres. Seful Gazprom a facut aceasta declaratie in urma unei intalniri cu presedintele rus Dmitri Medvedev, care a cerut concernului rus sa treaca la reducerea livrarilor de gaz pentru fosta republica sovietica.

Moscova a dat saptamana trecuta un ultimatum Belarusului ca pana luni, 21 iunie, sa-si plateasca datoriile, estimate de Gazprom la circa 200 de milioane de dolari. Gazprom a avertizat ca, in cazul in care Minskul nu-si va achita datoriile, livrarile vor fi reduse cu 85% incepand de luni, ora 06.00 GMT. Negocierile care au avut loc sambata la Sankt Petersburg intre presedintele Gazprom, Aleksei Miller, si ministrul belarus al energiei, Aleksandr Ozerov, nu au adus niciun rezultat, Minskul sustinand ca Moscova este cea care trebuie sa plateasca Belarusului 200 de milioane de dolari pentru tranzitul la gaz catre Europa.

UPDATE: Belarus: Gazprom are datorie la noi

Gazprom are o datorie fata de Belarus pentru tranzitul de gaz natural, a declarat luni reprezentantul Beltransgaz, potrivit Interfax.

In prezent, exista o restanta a companiei Gazprom pentru tranzitul de gaze. Ea poate fi dovedita prin acte si nu intelegem de ce conducerea Gazprom nu cunoaste aceasta situatie. Serviciile lor nu au raportat acest fapt, iar conducerea Gazprom il induce in eroare pe presedintele Rusiei”, a precizat reprezentantul Beltransgaz. De asemenea, presedintele belarus Alexandr Lukasenko a declarat vineri ca nu este sigur ca Belarus are o datorie fata de Rusia pentru gaz, adaugand ca partile vor rezolva orice problema. “Cred ca ne vom intelege”, a afirmat Lukasenko, potrivit aceleiasi surse. In prezent se duc tratative intre cele doua parti, insa reprezentantii companiei ruse sustin ca ele nu au nici un rost, pentru ca cerintele rusilor nu se schimba in privinta datoriei. “Delegatia bielorusa se afla la Gazprom, se duc convorbiri telefonic cu puterea bielorusa. Dar problema ramane aceeasi – achitarea datoriei”, a declarat reprezentantul oficial al companiei Gazprom, Serghei Cuprianov.

0 comentariu

Liviu 09-04-2010 - 20:08

Ca este „in interesul elevilor” ! Doar ei asigura papica d-lor profesori … Vai de ei de profsori ! Tocmai ce ma decisesem sa-i laud pe profesorii din Buzau … Hai Buzau, Buzau, mai, mai !!!

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult