Acasa InternationalExterne Rusia va preda Poloniei documentele referitoare la Katyn

Rusia va preda Poloniei documentele referitoare la Katyn

scris de M.A.
1 afisari

Rusia va preda Poloniei, în curând, toate documentele referitoare la masacrul din 1940 de la Katyn, când peste 22.000 de ofiţeri polonezi au fost executaţi din ordinul lui Iosif Stalin, după cum a declarat, joi, procurorul general al Rusiei, Iuri Ceaika.

Masacrul de la Katyn (foto anti-communist.net)

Masacrul de la Katyn (foto anti-communist.net)

„Predarea către partea poloneză a documentelor legate de cazul penal instrumentat după descoperirea unei gropi comune în care se găsesc rămăşiţele pământeşti ale ofiţerilor polonezi se află în ultima fază”, a anunţat Ceaika în cadrul unei reuniuni cu omologul polonez, Andrzej Seremet, citat de agenţiile de presă ruse, transmite Moldpres. „Din cele 183 de tomuri existente, am predat deja 148 (…) Documentele secrete vor fi date părţii poloneze după ce vor fi declasificate”, a adăugat Seremet.

Autorităţile Uniunii Sovietice au susţinut, după cel de-al Doilea Război Mondial, că asasinatele în masă de la Katyn au fost comise de armata nazistă. Mihail Gorbaciov a recunoscut, în 1990, că URSS este responsabilă de evenimentele petrecute la Katyn. În 1992, preşedintele rus Boris Elţin i-a predat omologului polonez din acea vreme, Lech Walesa, documentele care dovedeau uciderea celor 22.000 de militari polonezi, dar Varşovia continuă să aştepte declasificarea totală a arhivelor referitoare la evenimentele din 1940.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult