Acasa InternationalExterne Rusia vrea garanții că Ucraina nu poate adera la NATO

Rusia vrea garanții că Ucraina nu poate adera la NATO

scris de Laurentiu Banches
4 afisari

Dmitri Peskov  a anunțat că Rusia cere garanții de 100% că nicio țară nu se gândește că Ucraina va putea să adere la NATO.

Rusia vrea garanții că Ucraina nu poate adera la NATO (foto:nato.int)

Rusia vrea garanții că Ucraina nu poate adera la NATO (foto:nato.int)

Purtătorul de cuvânt al președintelui rus Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a declarat într-un interviu acordat BBC, că Rusia „are nevoie de garanții de 100% că nicio țară nu se gândește că Ucraina va putea să adere la NATO”. Desfășurarea treptată a forțelor Alianței Nord-Atlantice în apropierea frontierelor Rusiei a suscitat „neliniște” la Moscova, a afirmat Peskov, adăugând că prin acțiunile sale NATO încearcă să „rupă echilibrul de forțe”.

Prin vocea mai multor oficiali ucraineni, autoritățiile de la Kiev au anunțat că ar dori să reia procesul de aderare la NATO, întrerupt în 2010, sub regimul fostului președinte Viktor Ianukovici, care s-a reorientat către Rusia. După anexarea Crimeii la Rusia, Organizația Tratatului Atlanticului de Nord a suspendat cooperarea cu Moscova și a adoptat o serie de măsuri pe care le-a justificat prin necesitatea de a asigura securitatea țărilor participante. Conform Agerpres, avioane-radar patrulează constant spațiul aerian al Poloniei și României, iar nave suplimentare au fost trimise în mările Baltică și Mediterană. În plus, Alianța și-a multiplicat exercițiile cu aliații din Europa de Est și a anunțat o creștere a prezenței sale militare permanente în regiune.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult