Acasa InternationalExterne Rușii nu vor să se vaccineze cu Sputnik V, dar regimul lui Vladimir Putin îi obligă

Rușii nu vor să se vaccineze cu Sputnik V, dar regimul lui Vladimir Putin îi obligă

scris de Misu Andrei
108 Afisari

Confruntate cu o rată de vaccinare extrem de scăzută, autoritățile de la Moscova au anunțat recent o serie de măsuri stricte care îi vizează pe cetățenii ce refuză să se vaccineze împotriva COVID-19 cu Sputnik V. Obiectivul regimului de la Kremlin constă în vaccinarea a cel puțin 60% din personalul din industria serviciilor cu cel puțin o doză până pe 15 iulie. Jurnaliștii de la CNN și The Guardian au documentat cum lucrătorii din diverse sectoare de activitate, precum Horeca sau transporturi, sunt forțați să se vaccineze cu vaccinul rusesc, deși nu au încredere în acest vaccin, altfel își vor pierde locurile de muncă.  

Conform pozițiilor oficiale ale Kremlinului, vaccinarea împotriva COVID-19 în Rusia este voluntară. Cu toate acestea, autoritățile de la Moscova au pus la punct o politică care, în esență, limitează capacitatea de alegere a oamenilor.

„Vaccinarea rămâne voluntară”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitry Peskov, precizând, însă, că cei care refuză vaccinul ar putea să își piardă mijloacele de existență.

„Dacă un moscovit lucrează în sectorul serviciilor și trebuie să se vaccineze, dar a luat decizia de a nu se vaccina, pur și simplu trebuie să înceteze să lucreze în sectorul serviciilor. Iar dacă vrea, va căuta un loc de muncă într-un alt sector, care nu presupune necesitatea vaccinării”, a spus Peskov, citat de CNN.

Totodată, începând din această săptămână, persoanelor din Moscova li se cere să prezinte dovada vaccinării, un rezultat negativ al testului PCR sau adeverința că au fost infectați cu SARS-CoV-2 în ultimele șase luni pentru a li se permite intrarea în cafenelele și restaurantele orașului. De asemenea, spitalele vor refuza pacienții care solicită intervenții chirurgicale care nu sunt de urgență. În același timp, spațiile publice, inclusiv locurile de joacă în aer liber, au fost închise.

Spitalele din Rusia se aglomerează cu pacienți bolnavi de COVID-19

În ultima vreme, autoritățile ruse au prezentat actualizări în mass-media despre faptul că situația pandemică se înrăutățește peste tot prin țară. Conform centrului de criză anti-coronavirus din Rusia, atât Moscova, cât și orașul Sankt Petersburg au raportat în ultima perioada cifre zilnice record în privința ratei de mortalitate.

Având în vedere că sistem medical din Rusia este supraîncărcat în prezent și luptă împotriva unui număr tot mai mare de infecții cu SARS-CoV-2, au început să apară din nou imagini îngrijorătoare pe rețelele de socializare cu pacienți culcați pe coridoarele spitalului din Sankt Petersburg, oraș care găzduiește în prezent o serie de meciuri la campionatul european de fotbal Euro 2020. De asemenea, au început să apară din nou imagini în spațiul public din Rusia cu cozile de ambulanțe care așteaptă în afara spitalelor pentru internarea pacienților, după o pauză de câteva luni de la momentul în care Rusia susținea că a învins boala.

Primarul Moscovei, Sergey Sobyanin, a avertizat, la rândul său, că accelerarea pandemiei s-a extins și asupra spitalelor din capitală. „În ultima săptămână, am doborât noi recorduri în privința numărului de spitalizări, a persoanelor aflate în terapie intensivă și a numărului de decese cauzate de coronavirus”, a spus Sobyanin, potrivit agenției de presă RIA Novosti.

Restricțiile pandemice consolidează piața certificatelor false de vaccin 

În mass-media rusă au apărut multiple relatări despre persoane care cumpărau certificate de vaccinare contrafăcute pentru a fenta măsurile restrictive pentru persoanele nevaccinate.

Noile restricții pandemice impuse de regimul lui Putin au mărit prețurile pe piața neagră din Rusia, acolo unde se comercializează certificatele false de vaccinare, iar dealerii transmit mesaje criptate pe diverse canale de Telegram, în care susțin că pot furniza nu numai rapoarte medicale, ci pot și introduce datele cetățenilor direct în registrele guvernamentale ale pacienților vaccinați. Prețurile variază în funcție de ofertă: fie cumpărătorul dorește un certificat fizic, fie dorește ca datele sale să fie încărcate în bazele de date și registre de stat.

Astfel de servicii similare existau și în trecut pentru a oferi diplome universitare false. În prezent, practica a fost adaptată la cerințele pandemiei.

„Sentimentul constant că oficialii mint și impun obligativitatea vaccinului, ascunzând în același timp adevărul despre vaccinuri, îi face pe oameni să se simtă bine din punct de vedere moral atunci când cumpără un certificat de vaccinare fals”, a mai spus Arkhipova.

O femeie de afaceri în vârstă de 31 de ani din Moscova, care a dorit să rămână anonimă, a spus că dorește să cumpere un certificat fals deoarece nu crede că se știe suficient despre vaccinurile împotriva Covid-19 produse de Moscova.

„La Moscova, este interzis să merg la restaurante fără un test PCR negativ sau o dovadă de vaccinare. Aproape toate întâlnirile mele de lucru au loc la restaurante. Să fac un test PCR de fiecare dată când vreau să beau o ceașcă de cafea nu este o opțiune pentru mine „, a declarat aceasta.

Cei care nu se vor vaccina vor șoma

Într-o primă fază, autoritățile ruse au încercat să-i convingă pe oameni să se vaccineze, oferindu-le premii, cum ar fi mașini gratuite sau bilete la circ. Dar acum, autoritățile de la Kremlin se orientează către măsuri mai restrictive. Angajații din Moscova se confruntă cu pierderea locurilor de muncă dacă nu se vaccinează atunci când li se solicită acest lucru, iar angajatorii ar putea fi supuși amenzilor sau suspendării administrative a afacerilor lor pe o perioadă de 90 de zile, dacă nu își îndeplinesc obiectivele de a-i forța pe angajați să se vaccineze.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS