Acasa InternationalExterne Saad Hariri va ajunge în Franța

Saad Hariri va ajunge în Franța

scris de C.P.
9 afisari

Parisul l-a invitat pe Saad Hariri și familia sa pentru „câteva zile” în Franța, într-un „un gest de prietenie”, iar sosirea premierului libanez demisionar nu este „în niciun fel” un exil politic, a declarat miercuri președintele francez Emmanuel Macron în cadrul Conferinței ONU pe tema modificărilor climatice (COP23) de la Bonn, relatează Reuters.

„Am vorbit cu prințul moștenitor (saudit) Mohammad bin Salman și cu premierul Saad Hariri și am convenit să-l invit pe acesta din urmă pentru câteva zile în Franța împreună cu familia sa „, a declarat președintele francez. „Acesta este un gest de amiciție și o voință marcată a Franței de a contribui la revenirea la calm și la stabilitate în Liban„, a adăugat el.

Întrebat dacă este vorba de un exil politic, Emmanuel Macron a răspuns negativ.

„Avem nevoie de un Liban puternic, de integritatea teritorială a Libanului și avem nevoie de lideri care sunt într-adevăr liberi în a face alegerile lor și a se exprima”, a spus Emmanuel Macron.

Premierul libanez demisionar Saad Hariri ar urma — potrivit Palatului Elysee — să vină în Franța „în zilele următoare”, la invitația președintelui Emmanuel Macron, care și-a trimis ministrul de externe miercuri în Arabia Saudită, a relatat și AFP.

Hariri se află la Riad de unde și-a anunțat la 4 noiembrie demisia surpriză, la un an după ce a reușit să formeze un guvern cu Hezbollahul proiranian într-o țară cu echilibru fragil în plan politic.

Anunțul său a surprins clasa politica libaneză și întreaga comunitate internațională, generând temeri legate de escaladarea tensiunilor dintre Riad și Teheran. Libertatea sa de mișcare este subiectul unei speculații intense, deși Hariri susține că este „liber” și gata să se întoarcă în țară.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult