Acasa InternationalExterne Salamon Laszlo: Ungaria e un mic stat fascist in devenire

Salamon Laszlo: Ungaria e un mic stat fascist in devenire

scris de Ziua Veche
12 afisari

Tendintele extremiste din societatea maghiara au devenit din ce in ce mai evidente in ultimii ani, marcand in mod negativ campania electorala pentru alegerile parlamentare din 11 aprilie. Salamon Marton Laszlo, redactor sef la cotidianul Uj Magyar Szo din Bucuresti, a apreciat pentru ziuaveche.ro ca Ungaria “a ajuns un mic stat fascist in devenire in mijlocul Europei”. In  2009, in Ungaria, au fost impuscati opt tigani, dar politia maghiara nu i-a identificat nici acum pe autorii crimelor. Nici interzicerea prin justitie a Asociatiei Garda Maghiara nu a avut practic nici un efect. Membrii acestei organizatii paramilitare, care au reinviat traditiile fasciste de la Budapesta, actioneaza in continuare in Ungaria. Ba mai mult, Garda Maghiara si-a extins activitatea si in Romania unde a infiintat un “Batalion Secuiesc Wass Albert”, dupa numele contelui raspunzator de masacrarea mai multor evrei si romani in perioada horthysta. Cititi in continuare ce crede un ziarist maghiar de la Bucuresti despre tendintele extremiste de la Budapesta.

  

Cum vedeti evolutia politica a Jobbik (n.r. – partidul de extrema dreapta) pana la alegerile parlamentare, in corelatie cu Garda Maghiara?

Generalizand, putem spune ca Ungaria a ajuns un mic stat fascist in devenire in mijlocul Europei. Spun asta deoarece, in ultimul timp, dreapta maghiara a castigat din ce in ce mai mult teren, desi, dupa 90, asemenea partide nu s-au bucurat de prea multa simpatie. In opinia mea, una din principalele cauze ale cresterii popularitatii Jobbik o reprezinta problemele economice care au afectat Ungaria incepand cu anul 2002.

In campania electorala credeti ca Jobbik va miza pe cartea Garda Maghiara sau se va disocia de aceasta organizatie?

Garda Maghiara a fost cea care a promovat Jobbik, a fost practic principalul “motor” al partidului, deci, in campanie cele doua vor continua sa colaboreze.

Credeti ca Jobbik va obtine procentul de 15 %, necesar sa intre in parlament?

In mod evident, Jobbik va deveni cea de-a treia putere politica in Ungaria. Mai important este insa procentul pe care il va obtine principal partid de opozitie, Fidesz, care potrivit ultimelor sondaje, este in crestere. Astfel, in cazul in care Fidesz va obtine o majoritate de 66 %, acesta va putea adopta legi organice si nu va avea nevoie de o alianta cu o alta formatiune politica.

Unde se va situa Jobbik pe scena politica in cazul in care nu va intra in parlament? Dar daca va intra?

In cazul in care Jobbik va intra in parlament, cred ca acesta isi va tempera discursul si atitudinea agresiva. Practic, intrarea la guvernare ar insemna domolirea partidului, dar, in mod evident nu aceasta este solutia pentru a combate extremismul. In caz contrar, cred ca Jobbik va continua sa aiba o atitudine agresiva fata de rivalii sai. Inca odata, important este procentul pe care il va obtine Fidesz, deoarece Jobbik se va pozitiona in functie de acesta.

In Ucraina, o parte din candatii la functia de presedinte au utilizat in campania electorala atacurile la adresa Romaniei, mai exact la “pretentiile teritoriale” ale acesteia. Credeti ca in campania electorala, Jobbik va incerca sa castige procente pe baza unui discurs agresiv cu privire la drepturile minoritatii maghiare din Romania?

Jobbik ar putea incerca sa faca asta, dar in opinia mea asta ar insemna mai mult fum, fara foc. Mai exact, partidul nu ar avea rezultatul scontat.

Avand in vedere ca organizatia Garda Maghiara a fost interzisa in Ungaria, nu credeti ca aceasta ar putea incerca sa se orienteze totusi mai mult spre tara noastra?

Nu, deoarece, asa cum am mai spus, aceasta nu se bucura de simpatie in Romania, iar maghiarii de aici nu imparatasesc ideologia organizatiei. Mai mult, extermismul, si mai ales cel din Romania, nu este un fenomen de masa. In acelasi timp, consider ca atat in Ungaria, cat si in tara noastra, li se acorda o prea mare importanta organizatiilor sau partidelor de acest gen. In plus, in opinia mea, simpatizantii acestei organizatii din Romania nu sunt altceva decat niste tineri teribilisti, care incearca sa iasa in evidenta intr-un mod sau altul.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS