Acasa InternationalExterne Sarkozy face concesii de un miliard de euro la reforma pensiilor, dupa proteste masive

Sarkozy face concesii de un miliard de euro la reforma pensiilor, dupa proteste masive

scris de Ziua Veche
3 afisari

.Presedintele francez Nicolas Sarkozy a prezentat, miercuri, concesii in valoare de un miliard de euro la reforma sistemului pensiilor, dupa protestele din ziua anterioara, la care au participat intre unu si trei milioane de persoane, potrivit cotidianului britanic Financial Times.


Protestele organizate de principalele sindicate franceze au vizat planurile presedintelui de a creste varsta de pensionare la 62 de ani, de la 60 de ani in prezent. Astfel, Sarkozy a anuntat ca este dispus sa largeasca categoria angajatilor care se vor putea pensiona in continuare la 60 de ani, pentru a-i include pe cei care au inceput sa lucreze inainte de 18 ani, respectiv cei care muncesc in conditii grele, transmite Mediafax. Liderii sindicali vor decide miercuri seara asupra planurilor de escaladare a campaniei de proteste, avand in vedere inclusiv prin demonstratii masive la sfarsitul saptamanii urmatoare. Pensionarea la 60 de ani, cu doi ani mai devreme de noua limita, va costa 350 de milioane de euro anual numai in cazul celor care au lucrat dinainte de 18 ani. Presedintele nu a renuntat, insa, la prelungirea varstei de pensionare la 62 de ani si ridicarea de la 65 de ani la 67 de ani a pragului de varsta la care o persoana poate obtine pensie completa, indiferent de stagiul de cotizare. Prevederile legate de varsta sunt cele mai importante din reforma sustinuta de Sarkozy si vizeaza eliminarea unui deficit de 42,3 miliarde de euro in 2018. Planul de reformare a sistemului de pensii a intrat miercuri in a doua zi de dezbatere in Adunarea Nationala a Frantei.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS