Acasa InternationalExterne Sarkozy: N-am refuzat deloc sa vorbesc cu presedintele roman, il apreciez foarte mult, este un om de calitate

Sarkozy: N-am refuzat deloc sa vorbesc cu presedintele roman, il apreciez foarte mult, este un om de calitate

scris de Ziua Veche
1 afisari

Preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, a respins, sâmbătă, supoziţiile conform cărora ar fi refuzat să vorbească, după fotografia de familie a summit-ului NATO, cu şeful statului român, Traian Băsescu, informează Mediafax.

„Am decis să fiu amabil, mai ales faţă de o jurnalistă din România şi vă spun că nu am refuzat deloc să-i vorbesc. Eram la fotografia de grup şi după aceea au fost dineuri şi reuniuni şi cred că am vorbit de vreo 15 ori cu preşedintele român, care este un om de mare calitate, pe care îl apreciez foarte mult”, a declarat Sarkozy, la Lisabona, în timpul unei conferinţe de presă.

El a fost întrebat despre schimbul de replici dintre el şi Băsescu, de vineri după-amiază, după fotografia de familie.

De asemenea, Sarkozy a afirmat că România trebuie să respecte regulile în interiorul UE şi că Mecanismul de Cooperare şi Verificare pe Justiţie nu a fost inţiat de Paris.

„România este o ţară prietenă, este o ţară francofonă, pe care vrem să o ajutăm neapărat, însă, ca şi pentru Franţa, şi pentru România există reguli în Europa, care trebuie respectate. Procedura de verificare declanşată de Comisia Europeană pentru România, ca şi pentru Bulgaria, nu a fost iniţiată de Franţa. Deci, nu am nicio problemă legată de preşedintele român. Dimpotrivă”, a mai spus Nicolas Sarkozy.

Preşedintele Traian Băsescu a avut, vineri după-amiază, la summitul NATO de la Lisabona, la scurt timp după momentul fotografiei de grup a şefilor de stat şi de guvern prezenţi, un scurt schimb de replici cu omologul francez, Nicolas Sarkozy.

Momentul a fost suprins de la distanţă de camerele TV, astfel încât dialogul celor doi preşedinţi nu se aude, însă în imagini se vede că cei doi gesticulează în timpul discuţiei.

Şeful statului român l-a oprit pe Sarkozy, după fotografia de familie a liderilor prezenţi la summitul NATO, iar cei doi au schimbat câteva replici, după care preşedintele francez l-a salutat scurt pe omologul român şi s-a îndepărtat.

Traian Băsescu s-a îndreptat apoi spre premierul italian, Silvio Berlusconi, care vorbea cu prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban. Băsescu şi Berlusconi au avut o discuţie însoţită de asemenea, de gesturi, oficialul italian făcând în câteva rânduri semne cu degetul la cap.

Preşedintele Traian Băsescu a participat, vineri, la secţiunea de lucru a Consiliului NATO, iar, în cursul serii, la un dineu de lucru oferit de secretarul general al NATO.

Traian Băsescu participă, sâmbătă, la sesiunea de lucru cu tema „Afganistan”, apoi la o sesiune de lucru a Consiliului NATO – Rusia la nivel de şef de stat şi de guvern.

Şeful statului român va avea, în marja reuniunii NATO, o serie de întâlniri bilaterale.

Relaţiile dintre România şi Franţa sunt marcate, în actualul context, de subiecte precum expulzările romilor şi poziţiile autorităţilor de la Paris referitoare la eventuala amânare a aderării ţării noastre la spaţiul Schengen.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult