Acasa InternationalExterne Scandal: Cel mai mare producător de petrol din Argentina, naţionalizat

Scandal: Cel mai mare producător de petrol din Argentina, naţionalizat

scris de Stefan Galai
3 afisari

Compania YPF, cel mai mare producător de petrol din Argentina, al cărei acţionar majoritar este grupul spaniol Repsol a fost naţionalizată de preşedintele argentinian Cristina Fernandez, iar Guvernul spaniol a anunţat că va lua”măsuri decisive” împotriva Argentinei în următoarele zile.

petrolPreşedintele argentinian a naţionalizat YPF preluând participaţia majoritară deţinută de grupul spaniol Repsol, după dispute între administraţie şi companie privind scăderea producţiei şi programul de investiţii.

Directorul general al YPF a fost înlocuit cu ministrul argentinian al Planificării, Julio De Vido, iar administraţia prezidenţială va trimite Congresului un proiect de lege privind naţionalizarea unei participaţii de 51% la companie, transmite Bloomberg, informează Mediafax.

Compania spaniolă Repsol a calificat decizia administraţiei argentiniene drept „vădit ilegală” şi a anunţat că va lua toate măsurile legale, iar Guvernul spaniol a anunţat marţi că va lua „măsuri decisive” împotriva Argentinei în următoarele zile.

„Guvernul spaniol pregăteşte măsuri care vor fi anunţate în următoarele zile. Acestea vor fi clare şi decisive”, a spus ministrul spaniol al Industriei, Jose Manuel Soria.

28 comentarii

BULA 17-04-2012 - 15:19

Asa ar trebui sa se procedeze in toata Europa de Est, sa se nationalizeze tot ce au furat colonistii occidentali. Cand eram sub tutela URSS, eram respectati mai mult si nu slugaream pe nimeni. Jegurile din Vest, care si-au pierdut marile colonii din Asia si de prin alte parti ale lumii, au casunat pe noi, ca lupii care au incoltit oaia.

neverlandd 17-04-2012 - 15:25

acesta-i capitalismul…se traieste dupa legea junglei , cel mai infingaret si descurcaret traieste pe picior mare pe cand lenesii si smiorcaitii mor de grija altora ce isi croiesc drum in viata…

BULA 17-04-2012 - 15:35

Este vorba de banditism international, de furtul bogatiilor altor popoare, nu de ce balmajesti tu. Singura chestie buna la sistemul capitalism, ar fi (teoretic) faptul ca nu mai sunt pusi la egalitate caii cu magarii, cum faceau comunistii. Dar asta se refera la creatie stiintifica si inginereasca, la productie, nu la specula si inginerii financiare.
Pentru voi, secustii tradatori si jegosi, care nu stiti decat sa furati si sa escrocati statul (neavand calificare in ceva), capitalismul inseamna banditism legalizat.

Salut 17-04-2012 - 17:34

„acesta-i capitalismul…se traieste dupa legea junglei ”
======================================
Nu taticu’, asta-i capitalism de secolul 19 in Europa sau de Africa actuala.

briel 17-04-2012 - 15:51

ha ha ha ! Ia sa incerce cineva sa nationalizeze ceva din investitiile americane. Nu te pui. Cu Spania merge.

ValVerde 17-04-2012 - 17:51

1. Repsol e o companie PUBLICA inregistrata in Spania. Asta nu inseamna ca Argentina nationalizeaza investitii spaniole. Argentina va plati nationalizarea. Intii cu bani directi si apoi cu bani indirecti, prin pierderea masiva a viitoarelor investitii straine in tara.

2. Esti in urma. Ceea ce numesti tu „investitii americane” (desi nu sint, vezi mai sus) s-au produs masiv in Venezuela. Ai auzit de procesul Exxon-Mobil vs. PDVSA si Statul Venezuelean? Exxon au fost singurii care nu au acceptat oferta Vzla de a fi compensati pentru pierdera majoriatii pachetului de actiuni. Restul companiilor americane (dar nu numai) au luat banii si au plecat.
Productia de petrol a Vzla cu aprox 30% mai mica din ce era si cu mult mai mult mai redusa din ce ar fi putut fi.

ormy 17-04-2012 - 17:27

bravo Argentina !

ValVerde 17-04-2012 - 17:41

Istoria se repeta.
Asteptati 4-5 ani pina la urmatoarea criza majora cere se coace in Argentina, (asa cum e in plina desfasurare in Venezuela) si vom putea cumpara tara la jumatate de pret.

Fetele vesele din Caracas au coborit tarifele la a zecea parte din ce erau acum 10 ani….criza sistemica …..Produsul nationalizarilor saraceste inclusiv meseria care nu duce niciodata lipsa de cerere pe piata.

urbos 17-04-2012 - 20:18

Tu iar spui ce visezi noaptea? Asta-i boala la amerloci, li se pare ca au si ei in sfarsit o caramida cu care sa-si dea in piept.

ValVerde 17-04-2012 - 20:47

urbos, fugi si joaca-te cu Bula…uite te striga…ba nu! te injura !

Hai fugi afara si injura-l si tu, puiule.

USL+PDL=ACEEASI MIZERIE 18-04-2012 - 04:53

Nici o tara din lume nu-si vinde bogatiile solului si subsolului cu exceptia unei singure tari: Romania! Dusmanii Romaniei nu sint ungurii, bulgarii, rusii, ci, romanii, Dar nu orice roman ci acei romani care s-au adunat cu totii in 1989 in partidul unic, FSN, iar, mai tirziu, pentru ca sa conduca si mai bine Romania, s-au divizat, de ochii lumii, in trei partide: pnl, psd, pdl (aceleasi mizerii). FSN-ul (pdl, psd, pnl) a vindut toate intreprinderile romanesti care facuse din Rromania o tara de succes, care, pe tarim economic speriasem o Europa, si pentru care am suferit de foame, de frig, si de libertate. Sub perdeaua de fum a privatizarii, toate companiile au fost vindute pe nimic, mafiotii pnlisto-pesedist-pedelisti, si-au incasat comisioane transformate in miliarde de dolari si euro care au fost depozitati in offshorurile din Cipru, sau, pur si simplu, au fost indesati in borcane de sticla si ascunse sub pamint in locuri secrete. Acum, in aceste momente, pdl-ul incearca sa vinda si ultimele parti din averea tarii, companiile de energie electrica, minele de cupri si de aur. Cu aceste faradelegi, FSN-ul se poate mindri ca au reusit sa implineasca visul de aur al dusmanilor tarii, de a sterge de pe harta lumii, Romania. Romanii, cum ne cum, au reusit in acesti 22 de ani sa-si ridice nivelul culturii politice si nu mai pot fi pacaliti cu pungi de faina, ulei, si alte pomeni electorale. Romanii vad cum, ideile lui Dan Diaconescu sunt pur si simplu furate fara nici un pic de rusine de catre pdl-isti si usl-isti. Una din propunerile din programul PPDD-ului, furata fara de rusine de catre Ponta este aceea de a introduce jurati in instante. Majoritatea romanilor au auzit de acest punct al programului lui DD, iar acum, Ponta il anunta tarii ca pe un punct al psd-ului.Mafiotul Simirad de la Iasi, vine si el sa anunte tarii ca vrea un aeroport international inafara Iasului, undeva in Moldova, o idee a PPDD-ului de Iasi, furata fara rusine de una din cozile de topor ale usl-ului de Iasi, care au dus de ripa acest judet, impreuna cu alta coada de topor al pnl-ului, Adomnitei, care nus tia cite stele are pe steag UE-ul. Vor urma si altele, nici o grija. PDL-ul, usl-ul, pnl-ul (aceleasi mizerii) nu au nici un fel de idei care sa le avanseze electoratului. SIngurele „idei” pe care usl-ul le-a avansat sunt acelea ca: nu vor schimba nimic din ceea ce a facut pdl-ul. E si normal, nu? Intre pdl si usl nu exista nici un fel de diferenta. Ideile lor sint si ideile celorlalti, adica?, cum sa fure mai pe fata din banii amaritilor de platitori de taxe, si cum sa se fofileze de fondurile europene din care nu pot fura nimic.

Trebuie sa fii paranoic sa-i mai votezi pe pdl, sau usl, aceleasi mizerii. Asta seara,

Dinescu, in seara asta, la un post tv, avea sa recunoasca in fata moderatorului si a telespectatorilor, ca singurul cistigator in alegeri pe care-l vede este Dan Diaconescu. Intrebat cum de a ajuns la aceasta concluzie, Dinescu avea sa spuna ca de Pasti s-a plimbat prin „mosia lui” si a stat de vorba cu romanii. Cu totii i-au spus ca ii vor da votul lui Dan Diaconescu. Dinescu a facut spume si a inceput sa fiarba si sa le spuna locuitorilor Cetatii ca DD este „mincinos” ca el nu are de unde sa le dea 20000 de euro, la care, un roman oarecare l-a facut martz si i-a spus (genial): dar daca o s-o faca? Dinescu a recunoscut ca intreaga Romanie rurala il va vota pe Diaconescu, si, incet incet si orasele, pentru ca, orasele, de fapt, isi trag seva tot de la sate. Asta nu inseamna ca dusmanii poporului si ai lui DD, nu si-au inmultit veninul. S-a ajuns pina intr-acolo ca, un ziar falimentar de altfel, Romania Libera, care e pe fata usl-izd, cere, nici mai mult nici mai putin, arestarea lui DD pentru faptul ca acesta le promite romanilor bucuresteni peste 100 de mii de apartamente. Ca sa vezi unde s-a ajuns. Daca le dai ceva romanilor, inseamna ca meriti puscarie; daca, insa, le furi totul, romanilor, meriti sa fii reales. Dar, cine-i baga in seama pe scribalaii de la RL? Au scris si ei la comanda un editorial ca sa mai supravietuiasca pe banii furati de Blejnar pentru partid. Romanii asteapta cu nereabdare ziua de 10 iunie ca sa-si recapete libertatea, tara, demnitatea. Asa sa ne ajute Dumnezeu.

Ciu Huhu 18-04-2012 - 06:09

DD e tigan, PP-DD e tiganie!

TOM Cc 18-04-2012 - 07:06

corect !!

ValVerde 18-04-2012 - 06:01

„Nici o tara din lume nu-si vinde bogatiile solului si subsolului cu exceptia unei singure tari: Romania!”

La SUA te-ai uitat bine ?
Dupa conceptiile voastre imbicsite, SUA (si cred ca Anglia si Olanda au aceleasi reguli) isi vind „bogatiile tarii” cui da mai mult.

De fapt in SUA, bogatiile de sub terenul meu sint ale mele si le pot vinde cui vreau. Statul nu are nici drepturi nici pretentii.

Guvernul federal obtine royalties numai cind exploatarea se face pe teren federal, mai concret offshore. Nu mai minti electoratul 🙂

BULA 18-04-2012 - 12:39

„De fapt in SUA, bogatiile de sub terenul meu sint ale mele si le pot vinde cui vreau. Statul nu are nici drepturi nici pretentii.”

Pai de aici pleaca necazul. In Romania nu poti nici sa forezi pana la panza de apa freatica de sub terenul tau, fara sa platesti la Apele Romane.

Proprietarii adevarati nu isi vand pe nimic petrolul sau alte bogatii. Pe cand in Romania, niste functionari guvernamentali pot sa vanda toata tara, daca sunt „unsi” corespunzator. Acest sistem este mentinut pana se vor instraina terenurile, dupa care se va schimba Constitutia.

ValVerde 18-04-2012 - 16:07

Bula, te contrazici.

Nu aplaudai tu nationalizarile?
Asta inseamna involucrarea statului in treburile tale…ca aia cu pinza de apa freatica.

Proprietarii adevarati nu-si vind resursele????? Ce fac cu ele le iau in mormint?
Asa cum un proprietar s-ar putea sa nu vrea sa vinda, tot asa alt proprietar privat s-ar putea sa vrea sa vinda.
Statul nu trebuie sa se bage si sa-i spuna unuia sau altuia ce trebuie sa faca cu proprietatea lui.
Daca zacamintele sint pe domeniul statului, acesta are dreptul sa actioneze prin reprezentantii lui legali si alesi democratic, ca orice alt proprietar.
Problema ta e ca se pare ca nu recunosti legitimitatea alesilor poporului care actioneaza in calitate de proprietar. Asta se rezolva la urne. (Cu mentiunea ca intotdeauna vor exista nemultumiti, indiferent ce vor face alesii nostri. Asa e in politica. Macar ai dreptul de a-ti exercita votul. In timpurile apuse dupa care plingi, nimeni nu te intreba ce vrei)

BULA 18-04-2012 - 16:58

Le amesteci rau de tot si esti ilogic. De fapt esti smecher, pentru ca aperi ideologia puterilor coloniale.

1. Proprietarii adevarati nu isi vand pe NIMIC resursele. Doar nu o sa sustii ca rezervele de cupru, de aur argint si uraniu, de titan si zirconiu, de aluminiu si de alte minerale strategice, valoreaza pe cat le dau jegurile aflate la conducerea Romaniei. Si de ce sa le vindem ca materii prime, cand putem sa producem marfuri cu valoare adaugata mare ?

2. Nu am nici cea mai vaga incredere in marionetele de la conducerea tarii. Sunt indivizi infecti, care ar vinde si rudele apropiate, ca sa le fie bine. Din nefericire asa gandesc 95% dintre romani. Suntem un popor atomizat, fara credinta in ceva. Ne furam caciulile si ne credem isteti.

3. Marionetele de la conducere au monopolul mijloacelor mass-media, in primul rand asupra televiziunii, principalul mijloc de manipulare a prostimii. In conditiile astea, nu se poate vorbi despre alegeri libere si despre reprezentarea corecta a fortelor politice in Parlament. De fapt, toate partidele au in spate aceleasi forte din afara tarii.

ValVerde 18-04-2012 - 17:32

1. Inca un motiv in plus sa PRIVATIZEZI (proprietari „adevarati” cum ii numesti tu) si nu sa NATIONALIZEZI (unde reprezentantii tai in care nu ai incredere devin prprietari „neadevarati??”)
La cine te referi cind zici „putem sa producem marfuri etc” ?? Industria privata sau Statul?

2. Daca 95% din romani gindesc ca tine, gasiti-va alt candidat, partid sau reprezentant. Va pueti forma propria miscare cu care sa concurati pe scena politica.

3. Intr-o tara libera, accesul la mass media ar trebui sa fie liber. Daca 95% gindesc ca tine, e imposibil ca un intreprinzator sa nu-si dea seama si sa exploateze mina de aur a maselor nemultumite reprezentindu-le interesele. Pe ce te bazezi cind invoci fortele din afara tarii?

BULA 18-04-2012 - 18:20

Presupun ca esti platit bine pentru propaganda (aberatii) pe care o faci in favoarea multinationalelor.
Ai vrea ca tot ce are tara asta sa mearga in strainatate si noi sa murim de foame.
Si faptul ca a fost decapitata vechea conducere a tarii, este tot o forma de agresiune, un razboi neconventional. Puterile occidentale nu vor nici sa fie capitalism in Romania, prin care toate proprietatile sa treaca pe mana unor particulari romani. Nu ar mai putea sa ia pe nimic bunurile statului. Le convine vidul de putere si faptul ca pe cei de la partide ii manevreaza cu bani putini.
Occidentalii fac legea, prin executanti racolati cu mult timp in urma. Au dat legi si au creat institutii (DNA, ANI, etc) prin care sa impiedice imbogatirea rapida a smecherilor locali. Cine sa contruiasca fabrici in Romania, daca statul a fost desfiintat (practic) si particularii au bani putini, cu care pot cel mult sa dezvolte afaceri bisnitaresti ?

ValVerde 18-04-2012 - 18:56

Hahahah Bula, esti plecat cu sorcova.
Problema cea mai mare a Romaniei e ca inca mai are indivizi ca tine.

Voi sinteti cei care muriti de foame din cauza incompetentei si prostiei. Nu dati vina pe capitalism sau pe proprietatea privata.
Va simteati bine sub comunisti pentru ca va hranea turma (e un mod de a zice „va hranea)fara sa ceara prea multe de la handicapati ca voi.

De fapt problema voastra cea mai mare nu e ca erati saraci si atunci si acum, ci ca acum oamenii normali si competenti o duc bine si voi trebuie sa va confruntati cu propria irelevanta.

urbos 18-04-2012 - 13:42

Faptul ca proprietarul tine la bunurile lui, are drept consecinta si afaceri rentabile(aici comunistul Bula nu pricepe ca orice se poate vinde, la un pret bun!). Cand insa niste secaturi administreaza averea Statului(adica nu a lor) si-o dau pe nimic, e alta treaba. Intelegi boule?
Esti atat de cretin si de incuiat ca nici tu nu stii de ce-i mananci rahatii basescului.

De data asta a nimerit-o si Bula si i-a dat prostului Valverde peste bot, macar pe jumatate.

BULA 18-04-2012 - 14:43

Tu ai un fix cu cacapitalismul, pentru ca esti securel privatizat. Te pricepi doar la bisnita si la ce fac secureii (firme de paza, agentii de pariuri, manareli cu droguri, camatareala, …).
Trebuie sa bagi la dovleacul tau de pe umeri, ca numai ce rezulta din munca si talent, din inteligenta, este legitim. Exploatarea omului de catre om este ceva de domeniul trecutului, tine de primitivism.
Regimul comunist nu a functionat pentru ca erau prea putini indivizi inteligenti si cinstiti, capabili sa creeze ceva util, si o droaie de jeguri ca tine, care nu stiau decat sa ameninte si sa bata.

urbos 18-04-2012 - 18:51

Ce exploatare ma excrementule? Te pune cineva sa muncesti pentru altul? Fa-ti afecere proprie imputitule daca te duce capu, nu sta cu mana intinsa la stat, adica la altii, ca statul nu produce bani cacatule. Ji dan prost ce esti.

PS. Chestia cu afacerea proprie e valabila in capitalism, nu in Romania lui Basescu, unde nu poti face nimic.

USL+PDL=ACEEASI MIZERIE 18-04-2012 - 13:44

D-le Val, exagerati. In SUA exista MONOPOLUL asupra petrolului si, chiar daca sub proprietatea ta se afla acest zacamint NU AI VOIE sa-l instrainezi decit statului American care ti-l cumpara la pretul pietei pt. ca altfel, ce-ai face cu el? Poti sa-l extragi si sa-l vinzi? Cui? CU ce il extragi? Vorbesti vorbe d-le Val, si te bagi in vorba ca musca in posteriorul calului. D-le, sunteti glumet. Daca sub proprietatea mea s-ar afla vreun zacamint de petrol si locuiesc in SUA, trebuie sa stiti ca exista o lege federala care ti-l achizitioneaza la un pret de piata, d-ta neavind voie sa-l vinzi nimanui altcuiva. Mai informati-va. Daca un higway trece prin proprietatea ta, statul federal ti-l rechizitioneaza fara nici o discutie, ti-l plateste, bineinteles, destul de bine si cu asta basta, ti-o ia fara sa se uite la tine intr-o saptamina.

Cel care minte electoratul esti d-ta, facind-o pe baza unor iluzii pe care ti le iei si le vinzi ca fiind adevarate. Intii informeaza-te si apoi vino sa te contrazici. SI la fel cum este in SUA, este si in Anglia si Olanda. In Anglia este si mai tight, statul are in grija multe monopoluri si nu da doi bani pe proprietatea cuiva daca acea proprietate are ascunsa sub ea vreo resursa aflata pe lista de monopoluri de resurse ale statului.

urbos 18-04-2012 - 13:52

Asta nu ar insemna decat ca duhoarea comunista impute si statele asa zis capitaliste. D-aia se si duc dracului.

ValVerde 18-04-2012 - 15:53

Draga domnule USL etc..
Daca informati lumea despre programul vostru cu aceleasi metode, inclin sa-l cred pe Huhu.

Pe scurt: ori nu stii despre ce vorbesti, ori minti cu premeditare.
In SUA exista MONOPOL ????esti delirant.
Statul American CUMPARA petrolul tau????HAhahah

Uite pe scurt cum functioneaza legea hidrocarburilor si in general „Mineral rights and ownership”

Daca am o parcela de teren sub care se descopera petrol si o companie de petrol, sa zicem Chevron, e interesata sa exploreze si sa produca din zacamintul de sub parcela mea, eu, ValVerde fac un contract cu Chevron si le dau dreptul la acces pe prorietatea mea pentru a-si desfasura activitatea de perforare. In schimb, ei imi platesc o royalties care 1%-5% din productie (numerele se negociaza individual, depind de situatie)

Dupa care Chevron sapa, ia petrolul si il vinde pe piata libera, la fel ca orice cantitate de petrol pe care o extrage din lumea larga.

Cistigul statului?
Din taxele pe venit ale lui Chevron si ale mele, ca beneficiar al royalties.

Involucrarea Statului?
Exista legi generale de protectia mediului, de conditii de perforare, etc, dar astea sint pentru toata lumea si Statul nu vede o picatura din petrolul extras de pe proprietatea mea.

De fapt proprietarii de pamint cu resurse de hidrocarburi au tot interesul sa aiba companii petroliere pe proprietatea lor. Sa zicem ca putul produce modest, 50 barili pe zi. Asta inseamna cam un baril e al tau, cam 100 de dolari pe zi, ani si ani, fara sa faci nimic. Acum gindeste-te ca putul produce 500 de barili pe zi, cum e mai comun.

Royalties au scazut mult pentru ca exista multa concurenta intre proprietarii de pamint. Daca tu nu te intelegi cu compania de petrol, ei se duc la vecinul tau si „cut a deal” cu el. Dupa care incepe extractia de petrol la vecinul, cu posibilitatea ca tu si vecinul sa stati pe acelasi rezervor 🙂

The highway bill este cu totul altceva si are de a face cu cumpararea proprietatilor in vederea dezvoltarii lucrarilor de interes obstesc.

99.99% din proprietari deabia asteapta ca guvernul local sau federal sa le faca o oferta de cumparare, pentru ca platesc cam de doua ori valoarea de pe piata.
Exista o lege care da dreptul statului sa te compenseze si sa-ti ia proprietatea in anumite conditii extrem de stricte.

Tu poti sa dai statul in judecata si decizia finala apartine celor 12 cetateni din comunitatea ta care formeaza juriul.

http://answers.usa.gov/system/selfservice.controller?CONFIGURATION=1000&PARTITION_ID=1&CMD=VIEW_ARTICLE&ARTICLE_ID=11878&USERTYPE=1&LANGUAGE=en&COUNTRY=US

http://en.wikipedia.org/wiki/Mineral_rights

ValVerde 18-04-2012 - 16:11

D-le USL, ti-am raspuns mai lung, nu stiu daca apare.
Pe scurt:

esti un pachet de dezinformare si minciuna. Nu stiu daca o faci deliberat sau esti pur si simplu ignorant. Du-te pe wikipedia daca altceva mai elaborat (ca US gov website) nu poti accesa si vezi ce scrie acolo

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult