Jurişti şi activişti umanitari cehi au denunţat miercuri inscripţionarea de către poliţişti a unor numere pe mâinile refugiaţilor arestaţi la bordul unor trenuri, în timp ce autorităţile afirmă că acest lucru permite identificarea familiilor, relatează AFP în pagina electronică.
„Nicio lege nu permite marcarea oamenilor în acest fel”, a declarat Zuzana Candigliota, o avocată de la Liga Cehă a Drepturilor Omului.
În Europa de Est, procedeul aminteşte în mod inevitabil de cel folosit de către nazişti pentru identificarea prizonierilor din lagărele de concentrare.
Poliţişti au utilizat, marţi, markere pentru a scrie numere pe pielea a 214 refugiaţi, majoritatea sirieni, arestaţii la frontieră, la bordul unor trenuri care veneau din Austria şi Ungaria.
Însă nu este vorba despre un caz izolat. O purtătoare de cuvânt a Ministerului ceh de Interne, Lucie Novakova, a declarat că aceste marcaje au fost introduse din cauza numărului mare de copii refugiaţi.
„Obiectivul nostru este să împiedicăm ca aceşti copii să se piardă”, a declarat ea pentru AFP.
Purtătoarea de cuvânt a poliţiei pentru străini Katerina Rendlova a declarat, la rândul ei, că este vorba despre identificarea familiilor.
„Inscripţionăm, de asemnea, codul trenului la bordul căruia călătoresc, pentru a şti către ce ţară trebuie să-i trimitem în caz de readmisie”, a spus ea.
Spre deosebire de alte state europene, autorităţile cehe continuă să afime că imigranţii ilegali este necesar să fie trimişi către ţările prin care au intrat în UE, invocând Regulamentul de la Dublin, care permite acest lucru.
Un sondaj, realizat în august asupra unui eşantion de 1.040 de cehi, a dezvăluit că 93% dintre ei credeau că refugiaţii este necesar să fie trimişi în ţările lor de origine.
Rendlova a declarat că refugiaţii „primesc de obicei numere pe foi de hârtie, dar le aruncă”.
„Ei au acceptat să fie marcaţi, nu au probleme cu acest lucru, ştiu că este în interesul lor”, a adăugat ea.
Juriştii nu sunt de aceeaşi părere. „Eu cred că ei acceptă, deoarece cred că poliţistul are dreptul să facă aşa ceva”, a declarat Candigliota.
„Ştiu că situaţia este dificilă, deoarece refugiaţii nu au documente de identitate, dar din punct de vedere legal acest lucru nu este corect”, a declarat pentru AFP Marek Dufek, un jurist de la Praga.