Comitetul Nobel l-a descris pe Liu drept “cel mai de seamă simbol al luptei pentru drepturile omului în China”. Liu, în vârstă de 54, a fost unul dintre liderii manifestaţiei de la Tien An Men.
Geir Lundestad, secretarul Comitetului, a declarat că Rusia, Kazahstan, Columbia, Tunisia, Arabia Saudită, Pakistan, Serbia, Irak, Iran, Vietnam, Afganistan, Venezuela, Filipine, Egipt, Sudan, Ucraina, Cuba şi Maroc vor absenta de la ceremonie. “Unele au fost influenţate în mod evident de China, dar decizia altora nu are nimic de a face cu China”.
România face o figură aparte în tot acest scandal internaţional, încercând să nu deranjeze pe nimeni.
“Noi nu ne temem nici de represalii, nici de altceva, dar în acelaşi timp înţelegem de mulţi ani sensibilităţile prietenilor noştri chinezi. Nu am vrea să intervenim în marea lor societate într-un fel sau altul. Cred că chestiunea decernării premiului a fost un act de libertate în Europa din partea Fundaţiei Nobel şi nu contestăm niciun fel de opţiune când este vorba de o personalitate sau alta care contribuie la bunul mers al dialogului în această lume. Nu vom fi acolo cu şeful de misiune. Vom vedea pe cine trimitem, dar nu va fi şeful misiunii“, a declarat ministrul român de externe.
0 comentariu
” „Comitetul Central al Radei Supreme a decis sa nu sustina acest acord”, a declarat Tomenko. ” SCRIS DE E.TACU
E.Tacule, mai bine ramaneai nescris. Pai ce, Rada Suprema este partidul comunist ?