Scandal la ONU: scurgeri de informaţii, expulzare ziarişti | Ziua Veche
Acasa InternationalExterne Scandal la ONU: scurgeri de informaţii şi expulzarea unor ziarişti

Scandal la ONU: scurgeri de informaţii şi expulzarea unor ziarişti

scris de A.P.
1 afisari

Ambasadorul rus la ONU, Vitali Ciurkin, a cerut miercuri ca ONU să retragă acreditarea ziariştilor care au difuzat informaţii despre o dezbatere cu uşile închise asupra Siriei în Consiliul de Securitate, relatează AFP, citând surse diplomatice.
Ciurkin a dezminţit că ar fi cerut această expulzare, dar a recunoscut că a reclamat măsuri pentru a împiedica canalele media – între care şi AFP – să difuzeze acest tip de informaţii confidenţiale.

Raportul prezentat miercuri Consiliului de către mediatorul internaţional Lakhdar Brahimi fusese făcut în spatele uşilor închise, dar unii diplomaţi au informat presa despre el, ceea ce a provocat mânia dlui Ciurkin.
Acesta a cerut mai întâi ONU să retragă acreditarea ziariştilor în cauză – ceea ce i-ar împiedica să acopere activităţile ONU – iar apoi a reclamat sancţiuni împotriva diplomaţilor aflaţi la originea scurgerilor de informaţii, au relatat diplomaţi prezenţi.

‘Era foarte mânios’, a povestit unul dintre ei. ‘Era un pic agitat’, a adăugat altul. Întrebat cu privire la aceste propuneri, dl Ciurkin a dezminţit că ar fi cerut ‘în mod special’ o retragere a acreditării. Dar a recunoscut că discuţiile au fost furtunoase cu privire la acest subiect. ‘Aceste scurgeri sunt nefaste şi am cerut Secretariatului general să examineze cazul’, a avertizat el.
Este o violare flagrantă a regulilor profesiunii şi noi ne vom opune acesteia, dacă trebuie, retrăgându-le acreditarea la ONU‘ celor care se fac vinovaţi, a ameninţat el. Ambasadorul a cerut ca ziariştii să respecte ‘confidenţialitatea’ reuniunilor cu uşile închise ale Consiliului. ‘Eu respect libertatea presei şi cred că trebuie să ne arătăm deschişi, dar contrapartida inevitabilă este că media trebuie să respecte confidenţialitatea muncii Consiliului de securitate’, a afirmat el.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult