Acasa InternationalExterne Scepticisim in Spania, dupa ce ETA a anuntat un armistitiu

Scepticisim in Spania, dupa ce ETA a anuntat un armistitiu

scris de Ziua Veche
9 afisari

 

.Clasa politica spaniola, inclusiv Partidul Socialist (PSOE), aflat la putere, si-au exprimat duminica scepticismul cu privire la anuntul unui armistitu din partea organizatiei separatiste basce ETA. „Acest anunt este, in mod clar, insuficient”, a declarat pentru postul privat de radio Cadena Ser, Leire Pajin, numarul trei in ierarharia PSOE. „Cerem o data in plus (ETA) ceea ce doreste cel mai mult societatea spaniola, si anume sa se dizove si sa abandoneze armele definitv”, a adaugat ea, parand ca anticipeaza reactia Guvernului.


„Acest comunicat este foarte departe” de ceea ce cere Guvernul spaniol de la ETA si de la aripa sa politica, Batasuna, respectiv abandonarea definitiva si neconditionata a luptei armate, a subliniat luni ministrul spaniol de Interne, Alfredo Perez Rubalcaba, pentru postul public de televiziune TVE. Presedintele filialei din Tara Bascilor al principalului partid de opozitie spaniol, Partidul Popular (dreapta), Antonio Basagoiti, a apreciat, intr-un comunicat, drept „insuficient” gestul, la fel ca si liderul formatiunii comunist-ecoligiste, Gaspar Llamazares, transmite Mediafax. 

„Declaratia pe care noi o dorim este o dizolvare definitva”, a declarat Basagoiti, estimand ca anuntul ETA „are toate aspectele unei miscari tactice”, in apropierea alegerilor municipale basce, in 2011. „Nu trebuie sa uitam ca ne aflam la cateva luni de alegerile municipale la care (separatistii din cadrul formatiunii politice interzise a ETA, Batasuna) vor sa participe cu orice pret”, a declarat el. Angeles Pedraza, presedinta Asociatiei Victimelor Terorismului (AVT), a apreciat, de asemenea, acest anunt, ca „insuficient”. „Nu are nicio credibilitate, deoarece ETA a decretat, deja, mai multe armistitii si a continuat sa ucida”, a declarat ea. „Singurul lucru care ne intereseaza, ca victime, este infrangerea totala, depunerea armelor si dizolvarea miscarii” armate, a adaugat ea.

Anuntul organizatiei separatiste basce ETA de incetare a focului este „insuficient” si „ambiguu”, deoarece nu este vorba despre un angajament de incetare definitiva a violentelor, a declarat duminica si ministrul Afacerilor Interne din cadrul Guvernului autonom basc.

Acest anunt este „absolut insuficient, pentru ca nu raspunde cerintei imensei majoritati a societatii basce, care cere ETA sa abandoneze definitiv activitatea terorista”, a declarat Rodolfo Ares, intr-o conferinta de presa, la Bilbao (nord).

ETA, considerata vinovata de moartea a 829 de persoane, timp de peste 40 de ani de violente, a anuntat duminica un armistitiu, dupa un an in care nu a avut loc niciun atentat si in care au fost arestati numerosi membri din cadrul organizatiei, fara sa precizeze daca acest armistitiu este temporar sau definitiv.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS