Acasa InternationalExterne Schimbări la vârful Pentagonului şi al CIA

Schimbări la vârful Pentagonului şi al CIA

scris de M.A.
5 afisari

Actualul director al CIA, Leon Panetta, va deveni ministru al apărării şi va fi înlocuit în fruntea agenţiei secrete de generalul David Petraeus, în prezent comandantul operaţiunilor militare din Afganistan, au anunţat miercuri canalele de televiziune NBC şi ABC, preluate de agenţiile internaţionale de presă.

David Petraeus si Leon Panetta

David Petraeus si Leon Panetta

Panetta, care are 72 de ani şi nu este militar, îi va succeda lui Gates ‘în cursul acestei veri’, potrivit unui responsabil american citat de AFP şi care a dorit să i se păstreze anonimatul, transmite Agerpres. Acesta nu a dorit să confirme însă şi numirea lui Petraeus în locul lui Panetta. Un oficial citat de Reuters a menţionat că un anunţ oficial în acest sens va fi făcut în cursul acestei săptămâni. Preşedintele american Barack Obama îl va nominaliza totodată pe diplomatul Ryan Crocker ambasador în Afganistan, post ocupat în prezent de Karl Eikenberry, potrivit NBC. Crocker a mai fost ambasador între altele în Irak. Generalul Petraeus urmează să fie înlocuit în Afganistan de generalul John Allen, actualmente comandant adjunct al Centcom, comandamentul central al armatei SUA. Toate aceste schimbări vor avea nevoie şi de confirmarea Senatului SUA.

O posibilă ‘remaniere’ la vârful securităţii naţionale a SUA face obiectul unor intense speculaţii în ultimele săptămâni. Aceste speculaţii survin în contextul în care actualul ministru al apărării, Robert Gates – care a fost, la rându-i, director al CIA – intenţionează să se retragă din funcţie în cursul acestui an. Surse din cercurile de la Washington au dat de înţeles de altfel încă înainte de apariţia acestor zvonuri că este previzibil un ‘schimb PetraeusPanetta‘ pe măsură ce campania de realegere a lui Obama, în 2012, se apropie. Panetta, exponent al Partidului Democrat, s-ar putea dovedi mai apropiat de democratul Obama decât Gates, numit de fostul lider republican de la Casa Albă George W.Bush. Totodată, conform surselor informate de la Washington citate de Reuters, Casa Albă doreşte o poziţie de nivel înalt pentru generalul Petraeus pentru a se asigura că nu va fi ‘atras’ de republicani, în tabăra adversă lui Obama. Petraeus, de 58 de ani, este considerat artizanul strategiei câştigătoare a SUA din Irak şi este respectat de întregul spectru politic.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult