Acasa InternationalExterne Scutul din Bulgaria surprinde Rusia

Scutul din Bulgaria surprinde Rusia

scris de Ziua Veche
1 afisari

 Moscova asteapta explicatii detaliate cu privire la planurile americane de instalare a elementelor scutului antiracheta in Bulgaria, a declarat ministrul rus de Externe Serghei Lavrov, transmite RIA Novosti. “Repet: asteptam explicatiile detaliate, care ne-au fost promise”, a afirmat Lavrov la sosirea sa in Nicaragua, unde se afla pentru o vizita oficiala de o zi. La sfarsitul saptamanii trecute, James Warlick, ambasadorul american in Bulgaria a declarat ca Statele Unite poarta discutii informale cu Sofia privind instalarea unor elemente ale scutului anti-racheta. “Ne-am intrebat deja partenerii de la Washington ce inseamna toate acestea, dupa ‘surpriza’ din Romania avem acum ‘surpriza’ din Bulgaria”, a mai declarat Lavrov. 

 Bulgaria vor si nu vor scut

 Declaratia ambasadorului Warlick a fost facuta vineri in timpul unei conferinte tinute la Atlantic CLub in Sofia. James Warlick a precizat ca in chestiunea aderarii Bulgariei la scutul anti-racheta discutiile se afla la inceput, fara sa fie facuta o solicitare oficiala in aceasta directie. FOstul ministru bulgar de Externe Solomon Passy a afirmat cu acest prilej “Decizia de instalare a elementelor de aparare anti-racheta americane in Europa este pe jumatate matematica, pe jumatate politica. Cred ca in spiritul stabilit al cooperarii militare intre SUA si Bulgaria ar fi mai degraba natural pentru Bulgaria sa invite SUA sa isi stabileasca elemente ale scutului anti-racheta pe teritoriul bulgar”.

Premierul bulgar Boyko Borisov a precizat ca decizia aderarii Bulgariei la scutul anti-racheta cu depinde de el si ca guvernul Bulgariei va astepta mai intai pozitiile Uniunii Europene si ale Parlamentului bulgar asupra acestei chestiuni. “Vom astepta raspunsuri din doua locuri – de la Comisia Europeana – pentru ca suntem un stat membru al UE si de la Parlamentul bulgar. Opinia mea este ca trebuie sa ne aratam solidari cu partenerii nostri. Cred ca daca esti membru al NATO, atunci trebuie sa contribui la securitatea colectiva”, a declarat premierul Borisov

 Reactia rusa

 La Moscova au aparut reactii diverse cu privire la anuntul de vineri. Ziarul rus Vzglyad l-a citat pe presedintele Academiei Ruse pentru Probleme Geopolitice, Konstantin Sivkov, care a declarat ca gazduirea unor elemente ale scutului american anti-racheta constituie o “amenintare directa asupra Rusiei”. Maxim Minaev, expert al Centrului Rus pentru Afaceri Politice, a declarat: “Nu este clar care este scopul noului proiect de aparare anti-racheta american. In prezent are in vedere o structura mult mai puternica decat cea a sistemului care trebuia instalat in Cehia si Polonia.

 

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult