Acasa InternationalExterne Se aşteaptă un nou cutremur de 8 grade. Zeci de mii de morţi

Se aşteaptă un nou cutremur de 8 grade. Zeci de mii de morţi

scris de A.P.
15 afisari

UPDATE 17.55: Un nou cutremur s-a produs, în această după-amiază, în Japonia, în zona Shizuoka. Magnitudinea seismului a fost de 6,4 pe Richter.Este cea mai puternică replică înregistrată în ultimele 48 de ore. Cele două reactoare nucleare din apropierea acestei zone funcţionează normal, potrivit Jiji Press.

Peste toate necazurile, cade şi zăpada peste Japonia

Peste toate necazurile, cade şi zăpada peste Japonia. Foto: Daily Mail


UPDATE 16.20:Un cutremur puternic cu magnitudinea 6 a avut loc marţi seară (ora locală) la sud-est de capitala Tokio, relatează Agenţia japoneză de Meterologie, citată de AFP. Epicentrul a fost localizat la o adâncime de numai zece kilometri. Seismul s-a produs în prefectura Shizuoka, la numai 120 de kilometri sud-est de capitala Tokio, în apropierea muntelui Fuji.


2000 de cadavre au fost aruncate luni pe ţărmurile din nord-estul Japoniei. Autorităţile se tem că cifra iniţială de 10.000 de morţi ar fi cu mult subestimată.

Armata japoneză caută cadavre în statul Miyagi, unde au murit peste 10.000 de oameni

Armata japoneză caută cadavre în statul Miyagi, unde au murit peste 10.000 de oameni. Foto: Daily Mail
Corpurile învelite în muşama albastră au fost puse pe tărgi militare şi aliniate.

Trupuri de bărbaţi, femei şi copii au fost scoase din moloz de către echipele de salvatori. Misiunea lor a fost mult îngreunată de replicile cutremurului, care ameninţau să producă mai multe morţi, mai multă distrugere.

Şeful poliţiei din Miyagi, Naoto Takeuchi, citat de Daily Mail,  a avertizat: “Cred că numărul morţilor, aici, va fi de câteva zeci de mii”.

Poliţişti coboară spre ţărm în căutarea cadavrelor

Poliţişti coboară spre ţărm în căutarea cadavrelor. Foto: Daily MailSpitalul Senen din oraşul Takajo, lângă capitala regiunii Miyagi, Sendai, avea circa 200 de pacienţi când s-a produs cutremurul, aruncând echipamentele medicale în toate părţile şi provocând prăbuşirea tavanului într-o aripă.

Toate rezervele de medicamente şi hrană erau depozitate la etajul I. Totul a fost distrus în minutele următoare, când Takajo a fost acoperit de tsunami.

O mamă încearcă să vorbească cu fiica ei, care a fost izolată după ce a fost iradiată

O mamă încearcă să vorbească cu fiica ei, care a fost izolată după ce a fost iradiată. Foto: Daily Mail

“Îngrijim numai cazurile urgente”, spune administratorul spitalului, Ryoichi Hashiguchi, care a avertizat autorităţile că starea multor pacienţi se înrăutăţeşte. El este însă sceptic: “Nu cred că situaţia se va rezolva în scurt timp”.

“Este o scenă de iad, un coşmar”, spune Patrick Fuller, de la Crucea Roşie Internaţională. “Situaţia aici e dincolo de orice închipuire. Aproape totul a fost strivit.”

Guvernul japonez se luptă să trimită alimente, apă şi medicamente supravieţuitorilor, după ce rafurile din puţinele magazine rămase întregi au fost golite ca urmare a panicii.

Fata, izolată după ce a fost iradiată, încearcă să vorbească cu câinele său

Fata, izolată după ce a fost iradiată, încearcă să vorbească cu câinele său. Foto: Daily Mail

Crematoriile sunt suprasolicitate de mulţimea cadavrelor, iar echipele de salvatori duc lipsă de saci de plastic.

Autorităţile sunt copleşite de dimensiunile crizei, cu milioane de oameni aflaţi înaintea celei de-a patra nopţi fără curent electric, apă, hrană sau căldură în vreme ce temperaturile scad sub zero grade.

Oficialităţile au estimat că 430.000 de oameni locuiesc în adăposturi sau la rude. Guvernul a trimis 120.000 de pături, 120.000 de sticle cu apă, 130 de tone de benzină, plus hrană în zonele afectate.

Doi tineri stau pe locul unde a fost locuinţa lor, în Minami Sanriku

Doi tineri stau pe locul unde a fost locuinţa lor, în Minami Sanriku. Foto: Daily Mail
Circa două milioane de locuinţe au rămas fără curent electric în nordul geros şi circa 1,4 milioane nu au apă curentă, în vreme ce şoferii stau la cozi de cinci ore la staţiile de benzină, odată cu raţionalizarea combustibilului.

Salvatori şi victime descarcă saci cu alimente dintr-un elicopter, în Yamada, nordul Japoniei.

Salvatori şi victime descarcă saci cu alimente dintr-un elicopter, în Yamada, nordul Japoniei. Foto: Daily Mail


Hajime Sato, un oficial din prefectura Iwate, declară că autorităţile primesc doar 10% din hrana şi proviziile necesare. Rezervele de saci de plastic pentru trupuri şi de coşciuge se vor epuiza în scurt timp, aşa că Japonia va trebui să recurgă la importuri.

Specialiştii avertizează asupra unui al doilea mare cutremur – aproape la fel de puternic ca primul – care ar putea lovi Japonia, provocând un nou tsunami devastator.

Supravieţuitorii cară un cadavru printre ruine şi epave de maşini în Kesen Numa

Supravieţuitorii cară un cadavru printre ruine şi epave de maşini în Kesen NumaDirectorul Centrului Australian de Seismologie, dr. Kevin McCue, a declarat pentru Sidney Morning Herald că s-au înregistrat peste 100 de cutremure mai mici de vineri, astfel încât o replică puternică este de aşteptat. “În mod normal, are loc după câteva zile. De regulă, replica este cu un grad mai mică decât cutremurul principal, aşa că trebuie să ne aşteptăm la un 7,9. Va fi ceva monstruos, din nou, şi va provoca încă un tsunami.”

O echipă de salvatori caută printre sfărâmături în Otsuchi

O echipă de salvatori caută printre sfărâmături în Otsuchi. Foto: Daily MailUn alt expert crede că seismul de vineri este o replică a unei erupţii care avusese loc cu două zile mai înainte şi care a produs un şoc de 7,2 grade care a zdruncinat fundul Pacificului aproape de Miyagi.

John McCloskey, geofizician la Universitatea din Ulster, a declarat pentru revista Nature că seismele “probabil au afectat câmpul de tensiuni spre sud, de-a lungul faliei, ceea ce sporeşte riscul unui cutremur în zona Tokyo”.

Echipe ale apărării civile caută printre ruine la Otsuchi

Echipe ale apărării civile caută printre ruine la Otsuchi. Foto: Daily Mail


El a adăugat că replicile pot fi la fel de mari sau chiar mai mari decât cutremurul de 6,3 grade Richter care a devastat Christchurch, în Noua Zeelandă, luna trecută

.This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult