Acasa InternationalExterne Se încinge tărâţa în ruşi. Puterea a furat votul poporului

Se încinge tărâţa în ruşi. Puterea a furat votul poporului

scris de D.S.S.
1 afisari

Mai multe mişcări ale opoziţiei au anunţat, miercuri, că manifestaţiile împotriva victoriei partidului Rusia Unită, condus de Vladimir Putin, la alegerile legislative vor continua în pofida arestării „brutale” a mai multor lideri ai opoziţiei.

Proteste la Moscova in urma alegerilor

Gruparea numită „Manifest pentru alegeri corecte„, a cerut prin intermediul mai multor reţele de socializare, un nou miting în centrul Moscovei, programat sâmbătă după amiază. Până spre ora 08.30 GMT (10.30 ora României), peste 8.000 de persoane au răspuns acestui apel pe Facebook. O altă grupare numită „Împotriva partidului escrocilor şi hoţilor„, formulare cunoscută în Rusia ca făcând referire la partidul Rusia Unită, a cerut la rândul ei întruniri în fiecare zi la ora locală 19.00 (21.00 ora României).

Deoarece puterea a furat votul poporului, ne vom putea apăra drepturile doar în stradă„, scrie gruparea pe Internet. Alegerile câştigate duminică de Rusia Unită, deşi scorul obţinut a scăzut cu 15 puncte faţă de scrutinul din 2007, au fost marcate de mai multe nereguli semnalate atât de opoziţie cât şi de observatorii străini. Acuzaţiile de fraude masive au făcut ca numeroase persoane, mobilizate mai ales pe Internet, să protesteze în stradă, mai ales în cele două oraşe mari din Rusia, Moscova şi Sankt-Petersburg. Manifestaţiile, de o amploare fără precedent în Rusia, au determinat presa rusă să descrie o „trezire a unei noi generaţii, apolitică până în prezent„.

În timpul unor noi proteste de marţi, din cele două oraşe, forţele de ordine au arestat peste 800 de manifestanţi. „Poliţia a arestat 569 de persoane ce participau la un miting neautorizat din Piaţa Triumfalnaia„, din centrul Moscovei, au declarat surse oficiale, citate de Itar-Tass. Alte 200 de persoane au fost arestate la Sankt-Petersburg, a precizat poliţia. Mai mulţi lideri ai opoziţiei precum fostul vicepremier Boris Nemţov şi preşedintele partidului Iabloko, Serghei Mitrohin, au fost eliberaţi după ce fuseseră arestaţi în timpul protestelor. Un jurnalist al cotidianului Kommersant a fost de asemenea reţinut de forţele de ordine fiind apoi eliberat.

Luni, mii de opozanţi (2.000 potrivit poliţiei, 10.000 potrivit organizatorilor) s-au reunit în capitala rusă iar 300 de persoane au fost reţinute, între care bloggerul anticorupţie Aleksei Navalni şi un lider al mişcării liberale de opoziţie Solidarnost, Ilia Iaşin. Amândoi au fost condamnaţi, marţi, la 15 zile de închisoare pentru că au refuzat să se supună ordinelor poliţiei. Navalni a făcut apel împotriva deciziei judecătoreşti, plângere examintă la orele 14.30 (12.30 ora României), menţionează purtătorul de cuvânt al tribunalului Tverskoi, Ekaterina Ilina, citată de agenţia RIA Novosti. Şase persoane care au fost reţinute luni, au fost deja condamnate în cursul dimineţii de un tribunal din Moscova la o pedeapsă cuprinsă între 10 şi 15 zile de arest, anunţă postul de radio Ecoul Moscovei. Majoritatea manifestanţilor arestaţi luni, în Sankt-Petersburg, au fost eliberaţi, menţionează un purtător de cuvânt al poliţiei pentru agenţia RIA Novosti, adăugând că au fost luate măsuri de securitate sporite în cele două oraşe până la anunţarea definitivă a rezultatelor.

Marţi, Înaltul comisar UE pentru Afaceri Externe, Catherine Ashton, a declarat că mai multe aspecte ale scrutinului pot fi puse sub semnul întrebării, ele fiind „îngrijorătoare”. Secretarul de Stat al SUA, Hillary Clinton, a declarat că alegerile parlamentare nu au fost „nici libere, nici echitabile”, aceste critici fiind considerate „inacceptabile” de diplomaţii ruşi. Franţa şi-a arătat dezapobarea în ceea ce priveşte arestarea violentă a sutelor de protestatari, subliniind că a fost încălcat dreptul la manifestare paşnică.

Joc cu focul, la Moscova. Putin pregăteşte confruntări civile

4 comentarii

gogu 08-12-2011 - 01:33

Ha,ha,ha,ha,ha !

remi 08-12-2011 - 09:36

Partidul escrocilor si hotilor?Au si ei PD-ul lor? Credeam ca numai la noi se poate sa faci asemenea hotii si sa ramii la putere…Dar ei sunt 3/4 in Asia si 1/4 in Europa….Noi suntem 100% in Europa ,chiar si in UE !!!Si acceptam un partid de hoti sa ne conduca…

un roman verde 10-12-2011 - 18:37

Sa miroasa cumva a primavara ruseasca, asa cum ii prevestea nu de mult John McCain lui papasa Volodea? A venit timpul sa ne paraseasca si badia Putin? Se trezesc si rusii? NOI CE MAI ASTEPTAM?

Ciu Huhu 10-12-2011 - 19:08

Asteptam sa ne bage Basescu si mai tare sula in coaste si sa ne scoata Dumnezeu cu forta in strada, mamaliga poate explodeaza totusi, n-asa?!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult