Acasa InternationalExterne Se reia războiul gazului ucraineano-rus

Se reia războiul gazului ucraineano-rus

scris de C.P.
2 afisari

Ucraina intenţionează să scadă importul de gaz rusesc, a început să caute surse alternative pentru aprovizionarea cu gaz şi le propune europenilor să se folosească de depozitele sale subterane pentru păstrarea gazului, notează cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta.

Gazprom-Logo

Se reia războiul gazului ucraineano-rus

Valul de ştiri a escaladat imediat după ce directorul ‘Naftogaz Ukrainî’, Evgheni Bakulin, a declarat că Ucraina a epuizat toate posibilităţile de a ajunge la o înţelegere cu Gazprom în privinţa semnării unor noi acorduri în domeniul livrărilor de gaz. Din punctul de vedere al părţii ucrainene, un preţ corect pentru 1 mie de metri cubi de gaz nu ar trebui să depăşească 250 de dolari. Însă, pe baza formulei semnate în 2009 de fostul premier ucrainean Iulia Timoşenko, preţul gazului pentru Kiev depăşeşte 500 de dolari. Reducerea pe care partea rusă a acceptat-o în 2010 îi permite Naftogaz să cumpere gaz pentru suma de 416 de dolari, însă şi acest preţ este considerat de puterea ucraineană unul incorect.
Preşedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, a subliniat recent că, din cauza actualei formule de calcul a preţului, Ucraina îi plăteşte Gazprom cu circa 4 miliarde de dolari mai mult. În acest context, liderul ucrainean a declarat că ţara sa va continua să reducă importurile de gaz din Rusia. În pofida faptului că monopolul rus Gazprom ameninţă Ucraina cu sancţiuni pentru nerespectarea contractelor semnate pentru o durată 10 ani, Kievul a început deja să caute surse alternative pentru aprovizionarea cu gaz. Mass-media ucrainene, citate de Agerpres, au difuzat o copie a contractului în pregătire dintre Naftogaz şi compania germană RWE privind livrările de gaz din Europa în Ucraina.
Potrivit expertului rus Valentin Zemlianski, la ora actuală tema diversificării livrărilor de gaz s-a făcut auzită atât de tare pentru că partea ucraineană a decis să le dea un semnal atât partenerilor ruşi, cât şi celor europeni, care prin indiferenţa şi încăpăţânarea lor împing Kievul într-o situaţie fără ieşire. Experţii consideră că această propunere îi va interesa pe acei parteneri care sunt capabili să asigure livrări de gaz către Ucraina din surse alternative. În ceea ce priveşte Rusia, Kievul vrea să-i demonstreze capacitatea sa de a scăpa de dependenţa faţă de livrările de gaz rusesc.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult