Acasa InternationalExterne Secete și inundații succesive peste Europa

Secete și inundații succesive peste Europa

scris de M.I.
1 afisari

„Schimbările climatice vor ridica două probleme majore în Europa, privind apa: o creștere a deficitului de apă în sudul și o creștere a inundațiilor în alte zone.

Previziuni de inundații și secete succesive în EuropaAceasta este concluzia la care a ajuns Zbigniew Kundzewicz, autorul secțiunii privind resursele de apă din raportul Grupului interguvernamental de experți ONU privind evoluția climatului (Giec).

„Metodele actuale de gestionare a apei riscă să nu fie adecvate pentru reducerea impactului negativ al schimbărilor climatice”, a avertizat el în cadrul unei mese rotunde organizate de Comisia economică ONU pentru Europa.

Potrivit climatologului polonez, citat de Mediafax, sudul Europei ar urma să sufere mai mult decât nordul, studiile arătând deja o frecvenţă mai mare a temperaturilor ridicate şi perioade de secetă mai lungi, provocând deficit de apă în aceste regiuni.

Agricultura ar urma să fie afectată grav, în timp ce energia hidroelectrică ar urma să înregistreze o scădere a producției cu 20-50%. În paralel, încălzirea climatică ar urma să conducă la o creştere a intensităţii episoadelor ploioase, accentuând riscurile de inundaţii bruşte ca cele din august 2002 în Europa de Est.

Aceste fenomene ar putea fi agravate de o urbanizare galopantă, dat fiind că zonele rurale au o capacitate mai bună de absorbție a apei decât orașele betonate.

Inundaţiile de amploare, care aveau o ciclicitate de 100 de ani, ar putea reveni la fiecare 50 de ani, sau chiar 20 de ani, potrivit lui Kundzewicz.

Expertul recunoaşte că zecile de modele de previziune existente nu sunt de acord asupra unora dintre consecinţele schimbărilor climatice. Există consens în privinţa anumitor regiuni cum ar fi Siberia sau Mediterana, deoarece „diferitele modele coincid”, a declarat el.

2 comentarii

tanase marian 13-04-2011 - 14:13

excelentele voastre cinste asadar oamenilor de stiinta ca buni observatorian timp,,.cu ceva timp an urma citeal persuasiv peun panou afisat an stradal,,zona fizicienilor,, ca apa va deveni dince an ce mai rara,,. vedem acum aceasta spusa direct omului de rand si nu numai,,.vine anul0211 nu este o gluma ci un fenomen rar antalnit odata la 26.000 de ani nu ancercati sa distorsionati subiectul,……..nihil sine deo,………

pathfinder 13-04-2011 - 15:28

Mda, au ajuns si „oamenii de stiinta” polonezi sa faca acelasi tip de previziuni ca si aia britanici.
Ma mir ca nu a adus vorba si de cutremure, epidemii, razboaie samd…

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult