Acasa InternationalExterne Securitate maximă pentru vizita Reginei Elisabeta în Irlanda

Securitate maximă pentru vizita Reginei Elisabeta în Irlanda

scris de R. C.P.
4 afisari

Regina Elisabeta a II-a vizitează Irlanda de marţi până vineri, ca urmare a normalizării relaţiilor dintre Londra şi Dublin din 1998, evenimentul fiind văzut ca  unul istoric.

 
Securitate maximă pentru vizita Reginei Elisabeta în Irlanda

foto:Agerpres

Regina Elisabeta a  II-a a Marii Britanii va începe marţi – pe fondul unor ample măsuri de securitate – o vizită de stat istorică în Irlanda, prima deplasare de acest fel efectuată de un monarh britanic de la obţinerea independenţei faţă de Marea Britanie, eveniment produs cu aproape un secol în urmă, transmite Agerpres.

Aproximativ 10.000 de membri ai poliţiei irlandeze şi ale armatei vor fi desfăşurate pe teren, în scopul creării unui dispozitiv de securitate fără precedent pe insulă, pe fondul temerii că grupurile de disidenţi ale Armatei Republicane Irlandeze (IRA), acum inactivă, vor încerca să pună la cale un atentat.

Cu toate că majoritatea cetăţenilor înţeleg că prezenţa reginei Elisabeta a II-a în Irlanda reflectă normalizarea relaţiilor dintre cele două ţări, o anumită categorie a populaţiei continuă să privească spre trecut. Din acest motiv, poliţiştii îi supraveghează, alături de militari, pe disidenţii cunoscuţi.

Cei mai radicali disidenţi măsoară trecutul recent prin numărul de morţi, de peste 3.000, pe care i-au făcut cele aproape patru decenii de violenţă între catolici şi protestanţii leali coroanei britanice.

Relaţiile dintre Irlanda şi Marea Britanie s-au normalizat total în urma acordului de pace din Vinerea Sfântă (1998), însă faptul că insula este încă împărţită în două jurisdicţii oferă condiţiile prielnice pentru ca un grup redus de disidenţi să menţină lupta armată.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult