Acasa InternationalExterne Securitatea de la Chisinau a distrus documentele privind revolta din 7 aprilie

Securitatea de la Chisinau a distrus documentele privind revolta din 7 aprilie

scris de Ziua Veche
4 afisari

Fosta conducere a Serviciului de Informatii si Securitate (SIS) de la Chisinau a dispus distrugerea informatiilor referitoare la evenimentele din 7 aprilie 2009, informeaza Jurnal.md. Declaratia a fost facuta de actuala conducere a institutiei, care a precizat ca nu detine probe care ar demonstra ca pe data de 7 aprilie ar fi avut loc o lovitura de stat. Potrivit unui comunicat al Serviciului de Informatii si Securitate, “materialele initiale ce tin de elucidarea cazului au fost remise Procuraturii Generale in perioada fostului director, Artur Resetnicov, la indicatia caruia, ulterior, o mare parte din informatiile operative au fost distruse (…) aceste circumstante nu permit evaluarea exhaustiva a activitatilor institutiei in timul evenimentelor”. Conducerea serviciului a precizat insa ca va continua colaborarea cu Procuratura Generala si Comisia de Ancheta a Parlamentului Republicii Moldova in vederea elucidarii cauzelor si consecintelor incidentelor din 7 aprilie. Unimedia informeaza ca fostul director al SIS Artur Resetnicov a respins acuzatiile de distrugere a documentelor referitoare la evenimetele din 7 aprilie.

In prezent fostul presedinte al Republicii Moldova, Vladimir Voronin, este anchetat de procuratura cu privire la evenimentele din 7 aprilie 2009. Voronin a recunoscut ca el a coordonat actiunile institutiilor de forta, insa sustine ca el dat doar ordine pentru protejarea civililor. Pe 7 aprilie cetatenii orasului Chisinau au asaltat cladirile Parlamentului si a Presedintiei. Parlamentul a fost incendiat, iar geamurile Presedintiei au fost sparte. In acelasi timp, Vladimir Turcanu – fost ministru de Interne si vice-presedinte al Parlamentului – a fost cel care i-a indemnat pe unii dintre manifestanti sa arboreze pe cladirea Presedintiei de la Chisinau steagul Uniunii Europene. La intrarea principala a Presedintiei a fost afisata o harta a Romaniei Mari – aceste doua evenimente l-au facut pe presedintele Voronin sa afirme ca incidentele din 7 aprilie au reprezentat o tentativa de lovitura de stat organizata de Romania. In urma acestor incidente au fost retinute in mod ilegal 200 de persoane care au fost maltratate de politie. Un tanar a murit in timp ce se afla in custodia politiei si exista banuieli ca alte doua persoane ar fi murit in aceleasi conditii.

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult