Acasa InternationalExterne Seism în Nepal: Peste 3.000 de morți

Seism în Nepal: Peste 3.000 de morți

scris de A.B.
11 afisari

Cel puțin 3.000 de persoane și-au pierdut viața în urma cutremurului cu magnitudinea de 7,8 ce a devastat sâmbătă Nepalul, potrivit unui ultim bilanț global, au anunțat responsabili nepalezi și din țări vecine, relatează AFP.

seism nepalPurtătorul de cuvânt al poliției nepaleze, Kamal Singh Ban, a declarat că 1.953 de persoane au murit numai în Nepal. În India, autoritățile au anunțat 53 de morți. Potrivit presei oficiale chineze, 17 persoane și-au pierdut viața în Tibet în urma seismului.

Bilanțul morților după cutremurul din Nepal ar putea ajunge la 4.500, de trei ori mai mult decât estimarea actuală, a declarat ministrul nepalez al informațiilor Minendra Rijal, citat de agenția DPA.

„Cele mai mari distrugeri au avut loc în districtul Gorkha, epicentrul seismului”, a precizat el, referindu-se la o zonă la vest de Kathmandu. „Armata nepaleză a lansat o operațiune de salvare folosind elicoptere cu echipamente cu vedere nocturnă”, a adăugat Rijal în fața reporterilor.

Poliția nepaleză a anunțat, citată de Kantipur, un site web de știri din Nepal, că 45.000 de persoane au fost rănite.

Șeful Societății Naționale de Geologie, Lokbijay Adhikari, a declarat pentru Kantipur că 65 de replici au avut loc în Nepal în opt ore după primul cutremur, adaugă DPA.
Nou cutremur în Nepal

Un nou cutremur cu magnitudinea de 6,7 s-a produs duminică în Nepal, la o zi de la seismul devastator ce s-a soldat cu peste 2.000 de morți în regiune, a anunțat Institutul american de geofizică (USGS), relatează AFP.

La tabăra de bază a plecărilor spre Muntele Everest, alpinistul român Alex Găvan a anunțat într-un mesaj pe Twitter că replica a declanșat trei avalanșe, notează Reuters.

Acest al doilea cutremur a lovit o zonă situată la nord-vest de Kathmandu, în apropiere de granița cu China, a precizat USGS. Replica a fost resimțită până în Muntele Everest, potrivit alpiniștilor din zonă.

Un director de la Google, mort în avalanșa de pe Everest

Directorul executiv al companiei Google Dan Fredinburg a murit, la numai 33 de ani, în avalanșa produsă sâmbătă pe Everest de cutremurul de 7,9 grade înregistrat în Nepal, transmite EFE, citând un comunicat de presă al firmei.

MAE anunță cu privire la situația cetățenilor români în urma cutremurului din Nepal că până în prezent au fost identificate 19 persoane care au fost contactate și se află în afara oricărui pericol.

„Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul Ambasadei României la New Delhi și al Consulatului Onorific al României din Nepal, continuă eforturile de verificare a prezenței, respectiv a situației altor cetățeni români care s-ar afla în Nepal, în zona respectivă, inclusiv dacă există vreun cetățean român afectat în urma recentei replici din cursul acestei dimineți, în pofida unor conexiuni de internet și de telefonie extrem de dificile datorită circumstanțelor. Până la acest moment misiunea diplomatică nu a primit nicio confirmare oficială referitoare la existența vreunui cetățean român printre victime”, precizează MAE într-un comunicat remis duminică AGERPRES.

MAE reamintește că cetățenii români care au rude sau prieteni în zona afectată de cutremur au la dispoziție pentru informații numărul de telefon 0728.557.116 sau e-mailul comunicare.consulara@mae.ro.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS