Acasa InternationalExterne Separatiști proruși: Armistițiul s-a ȋncheiat ȋn urmǎ cu douǎ zile

Separatiști proruși: Armistițiul s-a ȋncheiat ȋn urmǎ cu douǎ zile

scris de Laurentiu Banches
0 afisari

„Prim-vicepremierul” autoproclamatei „republici populare” Donețk, Andrei Purghin, a anunțat cǎ armistițiul practic, nu mai existǎ.

Separatiști proruși: Armistițiul s-a ȋncehiat ȋn urmǎ cu douǎ zile (foto: medium.com)

Separatiști proruși: Armistițiul s-a ȋncehiat ȋn urmǎ cu douǎ zile (foto: medium.com)

Ȋntr-un mesaj transmis de agenția RIA Novosti, Andrei Purghin, menționeazǎ cǎ el nu crede cǎ mai existǎ  niciun armistițiu ȋntrucȃt „sunt utilizate intens arme grele.”, iar „patru din cele opt cartiere din Donețk sunt bombardate în mod constant.”. Purghin a adǎugat cǎ „recent un proiectil a lovit un autobuz plin cu pasageri’, sugerând responsabilitatea forțelor ucrainene pentru încălcarea acordului de încetare a focului intrat în vigoare la 5 septembrie, în aceeași zi în care a fost semnat la Minsk.

Oficialul separatiștilor a precizat cǎ ȋn urmǎ cu douǎ zile „la stația de autobuze Harțizsk a căzut ceva imens, formând un crater cu un diametru de 6 metri și o adâncime de 2,5 metri. Din acel moment s-a început utilizarea armelor grele”, reiterȃnd că până atunci partea ucraineană nu a folosit arme grele și a permis restabilirea comunicațiilor, rezolvarea unor probleme de ordin umanitar. Surprinzǎtor poate, liderul separatist a pledat pentru o soluție pacifistǎ, poate continuarea dialogului cu autoritățile de la Kiev: „Cred că procesul de negocieri ar trebui să continue. Fără un proces de negocieri, nu va exista niciun rezultat, fie și pe o temă de nivel minim”. Potrivit agerpres, ȋn același context, Purghin a subliniat că în virtutea acordului de la Minsk a început un proces real de schimb de prizonieri între armata ucraineană și rebeli.

La nici o zi după ce Rada Supremă (parlamentul unicameral ucrainean) a adoptat două legi privind situația din sud-estul țării, marcată de peste cinci luni de ostilități secesioniste, deputați ai formațiunii Batkivșcina (Patria) a fostului premier Iulia Timoșenko au cerut invalidarea atât a legii cu privire la statutul special pentru regiunea Donbas, cât și a legii privind amnistierea condiționată a rebelilor pe motiv că respectivele proiecte au fost votate prin încălcarea regulamentului Radei.

Liderul Partidului Radical din Ucraina, Oleg Liașko a declarat cǎ parlamentul ucrainean ar fi votat „în regim secret” legea privind statutul special al Donbasului, pe care a catalogat-o drept o „escrocherie a secolului”. În același timp, Igor Gryniv, consilierul președintelui Poroșenko, a explicat că legile adoptate marți reprezintă doar o etapă a reglementării pașnice a situației din estul țării și ar putea fi abolite peste șase luni dacă autoritățile reușesc să restabilească ordinea în estul țării. Analizând conținutul legii despre statutul special, consilierul prezidențial a indicat că aceasta prevede mai multe prerogative doar pentru comunități separate, cum ar consilii sătești, locale, municipale și nicidecum formarea unor asociații.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult