Acasa InternationalExterne Separatiştii din Catalonia, victorioşi în alegerile regionale

Separatiştii din Catalonia, victorioşi în alegerile regionale

scris de B.C.R
5 afisari

O coaliţie separatistă care a promis independenţa regunii spaniole Catalonia a obţinut victoria în alegerile regionale de duminică, relatează DPA în pagina electronică.

CATALONIA REGIONAL ELECTIONSAlianţa separatistă condusă de către liderul catalan Artur Mas a obţinut 72 din cele 135 de mandate ale Parlamentului catalan, după numărarea a 99% din voturi.

Lista lui Mas, „Junts pel si” (Împreună pentru da), a obţinut 62 de mandate dintre aceste mandate, iar „Candidatura d’Unitat Popular” (CUP, extremă stânga) zece.

„Am câştigat”, a declarat Mas după numărarea voturilor.

Alianţa a obţinut o eventuală majoritate absolută (47,8%) în Parlament, dar nu şi majoritatea voturilor exprimate.

„Separatiştii au pierdut plebiscitul”, a declarat liderul socialist Pedro Sanchez, referindu-se la acest eşec al separatiştilor de a obţine majoritatea voturilor exprimate.

Alegătorii din această regiune bogată din nord-estul ţării şi-au exprimat opţiunile politice duminică, în cadrul unui scrutin catalogat de către Mas drept un „referendum” pe tema despărţirii Cataloniei de Spania.

Mas a format această alianţă separatistă înainte de alegeri, anunţând că o victorie a coaliţiei va însemna independenţa celor 7,6 milioane de catalani în următoarele 18 luni.

Partidul lui Mas, „Convergència Democràtica de Catalunya” (CDC, la putere), s-a alăturat mai vechilor săi rivali din cadrul „Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) şi altor grupări cetăţeneşti pentru a forma „Junts pel si””.

Pentru a obţine majoritatea absolută de 68 de mandate, lista lui Mas se poate alia cu „Candidatura d’Unitat Popular”.

Aproximativ 77% dintre cei 5,5 milioane de catalani cu drept de vot au participat duminică la scrutin, o prezenţă cu aproximativ zece puncte procentuale mai mare decât la ultimele alegeri regionale, în 2012.

Premierul spaniol Mariano Rajoy a anunţat că Guvernul nu va permite, în niciun caz, secesiunea Cataloniei. „Nimeni nu va distruge unitatea Spaniei”, a declarat el.

Politicieni din Uniunea Europeană (UE) au avertizat că o Catalonie independentă nu ar face parte nici din Uniune şi nici din zona euro.

Mas a vrut să organizeze un referendum pe tema independenţei regiunii în noiembrie, însă Curtea Constituţională spaniolă a declarat un asemenea vot ilegal, după ce Madridul a depus plângere în acest sens.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult