Acasa InternationalExterne Serbia: Aleksandar Vucic a fost ales președinte

Serbia: Aleksandar Vucic a fost ales președinte

scris de M.A.B.
83 Afisari

Actualul premier sârb, Aleksandar Vucic, a câștigat din primul tur alegerile prezidențiale desfășurate duminică în fața a zece adversari care, în timpul campaniei electorale au reclamat fără folos, deriva sa autoritară, transmite AFP.

Aceste temeri nu au convins însă electoratul: potrivit datelor institutului de sondare a opinie publice Ipsos, omul forte al țării a obținut peste 55% din voturi, cu mult înaintea centristului Sasa Jankovic, creditat cu aproape 16%. Ascendentul asupra țării al acestui fost ultranaționalist în vârstă de 47 de ani, convertit la o politică de centru și apropierea de Uniunea Europeană și premier din 2014, nu pare să se fi erodat.

În prezent onorifică, funcția de președinte își va regăsi în următorii cinci ani, cu Aleksandar Vucic, importanța avută sub liberalul Boris Tadic (2004-2012). Noul prim-ministru va trebui să stea în umbra lui și să îi fie colaborator.

Duminică, venind să voteze chiar la deschiderea secțiilor, Aleksandar Vucic a apreciat ca „ridicole” acuzațiile de „autoritarism” formulate de o opoziție slabă și divizată.

În urma lui Sasa Jankovic, alți „mari” candidați din partea opoziției, care au lansat apeluri pentru a nu lăsa puterea în mâinile unei singure persoane, s-au mulțumit cu resturile.

Un alt centrist, Vuk Jeremic, a obținut 5,8% din voturi, iar ultranaționalistul Vojislav Seselj numai 5,4%. Provocările misionarului „Marii Serbii” nu mai găsesc ecou în rândul populației. În timpul campaniei, el a explicat că a amplasa câmpuri de mine la graniță pentru a-i împiedica pe migranți să intre în Serbia i se pare o idee bună dacă gardurile de sârmă ghimpată nu sunt suficiente.

Celălalt învingător al alegerilor este Luka Maksimovic, un student la Psihologie, care a încarnat un personaj fictiv și pitoresc „Beli”, creat pentru a denunța corupția din politica sârbă. El s-a clasat surprinzător pe locul al treilea, cu 9,3% din voturi.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS