Acasa InternationalExterne Serghei Lavrov, nemulțumit că miniștrii de la Chișinău au cetățenie română

Serghei Lavrov, nemulțumit că miniștrii de la Chișinău au cetățenie română

scris de Misu Andrei
64 Afisari

Serghei Lavrov acuză Chișinăul că Chişinăul vrea să abată de la sine acuzaţiile pentru eşecul politicilor sale sociale şi economice prin intensificarea retoricii că Federaţia Rusă ar plănui o lovitură de stat în Republica Moldova.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a avut intervenţie miercuri în Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului rus), afirmând că Moscova şi-ar dori să aibă relaţii bune cu Republica Moldova.

„Ne dorim să avem relaţii bune cu o Moldovă prietenoasă, cu o Moldovă multinaţională, dar aceasta este, desigur, o stradă cu dublu sens”, a spus Lavrov.

Politicienii care au preluat acum puterea în această ţară şi care, în general, şi-au declarat aspiraţia de a adera la Uniunea Europeană şi chiar de a se reunifica cu România sau chiar de a cere NATO să le asigure securitatea, aceşti politicieni nu reflectă până la urmă interesele poporului lor”, a mai declarat ministrul rus de externe.

El crede că în  Republica Moldova se pregătesc pentru alegeri anticipate, dar că este o „problemă internă a Moldovei”.

Lavrov a adăugat că prin retorica antirusească, autorităţile moldovene doresc să deturneze acuzaţiile de eşec în privinţa politicii lor interne.

El a mai acuzat guvernul de la Chișinău că are în componența lui miniștri cu cetățenie română.

 „Desigur, guvernul (Maiei) Sandu, unde aproape toţi au cetăţenie română la fel ca ea, doreşte să deturneze acuzaţiile pentru eşecul politicilor sale economice şi sociale, care provoacă din ce în ce mai multă indignare în societate”, a spus Serghei Lavrov în faţa parlamentarilor ruşi.

Avertizarea Maiei Sandu

În data de 13 februarie, Maia Sandu a avertizat că Rusia pregătește o lovitură de stat în Republica Moldova, în care vor fi implicate ,,grupări criminale, precum formațiunea Șor și toate derivatele ei”, persoane din anturajul oligarhului fugar Vladimir Plahotniuc, dar și cetățeni străini, între care din Serbia sau Belarus.

,,Scopul acestor acțiuni este răsturnarea ordinii constituționale, schimbarea puterii legitime de la Chișinău pe una ilegitimă, care să pună țara noastră la dispoziția Rusiei pentru a opri procesul de integrare europeană, dar și ca Moldova să poată fi folosită de Rusia în războiul ei împotriva Ucrainei. Planul pentru perioada următoare presupune acțiuni cu implicarea unor diversioniști cu pregătire militară camuflați în civili care să întreprindă acțiuni violente, atac asupra unor edificii ale statului și luare de ostatici prin acțiuni violente mascate sub proteste ale așa-numitei opoziții, ar urma să se forțeze schimbarea puterii de la Chișinău”, a declarat președinta Republicii Moldova.

Avertizarea a fost făcută la câteva zile după ce liderul de la Kiev a declarat că Rusia vrea să distrugă Republica Moldova, iar reprezentanții Serviciului de Informații și Securitate (SIS) de la Chișinău au confirmat ,,activitățile subversive cu scopul subminării statului, de destabilizare și de încălcare a ordinii publice”.

Șefa Parlamentului european sprijină Republica Moldova

Roberta Metsola a transmis un mesaj de susținere pentru Republica Moldova, după ce Maia Sandu a avertizat că Rusia pregătește o lovitură de stat. Șefa Parlamentului European susține că țara va avea în continuare sprijin, inclusiv financiar și politic.

,,Locul Republicii Moldova este în familia europeană. În acest context geopolitic dificil, țara poate conta pe încrederea și solidaritatea europeană. Președintele, Maia Sandu, modul tău de conducere și curajul în procesul de realizare a reformelor spre calea Uniunea Europeană, ai suportul nostru integral. Noi vom merge împreună”, a scris Roberta Metsola.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS