Acasa InternationalExterne Seul: membrii G20 vor să pună frâu băncilor

Seul: membrii G20 vor să pună frâu băncilor

scris de Ziua Veche
1 afisari

Preşedintele sud-coreean Lee Myung-Bak, a cărui ţară găzduieşte summitul G-20, mizează pe încheierea unui acord până joi seara şi a chemat ţările membre la cooperare, informează agenţiile de presă internaţionale. Chestiunea principală în dispută este un acord pentru reglementarea pieţelor financiare internaţionale.

 

„Cred că vom ajunge la un acord final înainte de sfârşitul zilei şi vom avea discuţii intense în cursul dineului” de lucru la care vor participa cei mai mulţi din liderii prezenţi la reuniune, a declarat preşedintele sud-coreean cu ocazia unui forum economic organizat pe marginea summitului G-20, care se desfăşoară joi şi vineri, la Seul, transmite Agerpres. „Avem nevoie cu orice preţ de coordonare internaţională”, a continuat Lee Myung-Bak, avertizând faţă de eventuala tentaţie a unor ţări de a „încerca să supravieţuiască prin forţe proprii”. O asemenea situaţie ar putea reuşi „pe termen scurt, însă va sfârşi rău, iar economia mondială va regresa”, a opinat şeful statului sud-coreean.

 

Discuţii împiedicate

Peştişori aurii pentru securitatea G20

Autorităţile sud-coreene au anunţat căintenţionează să plaseze şase peştişori aurii în rezervoarele de apă ale toaletelor din complexul unde se va desfăşura reuniunea, pentru a se asigura de puritatea apei.

 

Joi dimineaţa, purtătorul de cuvânt al comitetului preşedintelui sud-coreean la G-20, Kim Yoon-Kyung, a anunţat un nou eşec al discuţiilor între responsabili ai finanţelor care participă la summit, privind o gamă largă de subiecte-cheie. „Diferenţe considerabile persistă pe tema valutelor şi a dezechilibrelor de cont curent”, a declarat sursa citată, la o zi după o reuniune a responsabililor ministerelor de finanţe din ţările membre. O primă rundă de discuţii, desfăşurată marţi, s-a încheiat tot cu un eşec. Summitul G-20 şi-a deschis lucrările joi, la Seul, în contextul unor dispute legate de aşa-numitul „război al valutelor”, principalele economii ale planetei criticând deschis Statele Unite ale Americii, cărora li se reproşează că prin devalorizarea dolarului ameninţă echilibrul economic mondial.

Cu ochii pe bănci

Şefii de state şi de guverne ale ţărilor din G20, care se reunesc joi la Seul, vor alcătui o listă cu 20 de bănci, printre care Deutsche Bank, Citigroup şi UBS, ale căror eventuale falimente ar putea avea repercursiuni asupra sistemului financiar mondial, potrivit Financial Times (FT), preluat de Mediafax. Membrii G20 vor cere autorităţilor naţionale să fie atente în special la companiile prevăzute de această listă. Proiectul documentului, elaborat de Consiliul de Stabilitate Financiară, include băncile: Deutsche Bank (Germania), Bank of America-Merrill Lynch, Citigroup, Goldman Sachs, JPMorgan Chase, Morgan Stanley (SUA), Barclays, HSBC, Royal Bank of Scotland, Standard Chartered (Marea Britanie), RBC (Canada), Santander, BBVA (Spania), BNP Paribas, Société Générale (Franţa), Mitsubishi UFJ, Mizuho, Nomura, Sumitomo Mitsui (Japonia), ING (Olanda), Credit Suisse, UBS (Elveţia) Unele din aceste companii ar putea fi retrase de pe lista finală, notează AFP.

Obama avertizează Coreea de Nord

Preşedintele american Barack Obama a avertizat Coreea de Nord la Seul că Statele Unite rămân hotărâte să apere Coreea de Sud şi că Phenianul va suporta o izolare continuă dacă nu renunţă la armele nucleare.

 

Cu toate acestea, membrii G20 nu vor ajunge, probabil, la un acord în privinţa coordonării unui plan internaţional de acţiune pentru gestionarea falimentelor. Ei vor alcătui, însă, o a doua listă, cu băncile cu importanţă pentru economiile de origine, dar care comportă riscuri mai reduse pentru restul lumii. „Liderii politici şi autorităţile din domeniu au ajuns la concluzia că o abordare globală armonizată a problemei băncilor falimentare este o provocare prea complexă”, au declarat surse apropiate situaţiei, citate de publicaţia britanică. Membrii G20 vor amâna luarea unei decizii referitoare la implementarea, la nivel mondial, a unor reguli legate de fondurile proprii suplimentare ale băncilor cu importanţă sistemică, menţionează FT.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult