Acasa InternationalExterne Sfatul Merkel pentru Grecia: Referendum cu privire la Euro

Sfatul Merkel pentru Grecia: Referendum cu privire la Euro

scris de Laurentiu Banches
0 afisari

Cancelarul german i-ar fi sugerat preşedintelui Greciei, Carolos Papoulias, prin telefon că ar trebui să organizeze un referendum asupra monedei euro, împreună cu alegerile naţionale.

angela_merkel

Angela Merkel

O purtătoare de cuvânt a guvernului german a declarat că relatările privind o pretinsă propunere de referendum „sunt inexacte”. Potrivit Agerpres, aceasta a precizat că această convorbire între Merkel şi Papoulias a fost  una confidenţială. Berlinul a negat ulterior că dna Merkel ar fi venit cu această idee în timpul unei convorbiri telefonice cu preşedintele grec Carolos Papoulias.

Această propunere a tulburat spectrul politic profund fragmentat al Greciei, cu partide afirmând că este o intervenţie nejustificată în afacerile Atenei. Comentariile dnei Merkel au fost menţionate la început de purtătorul de cuvânt al guvernului elen Dimitris Tsiodras într-un comunicat, în care se anunţa că: „Merkel i-a transmis de asemenea preşedintelui că ea s-a gândit la organizarea unui referendum împreună cu alegerile, cu întrebarea în ce măsură grecii doresc să rămână în zona euro„.

Dimitrist Tsiordras a specificat că un referendum este „evident” în afara chestiunii, întrucât iese din cadrul jurisdicţiei noului guvern interimar numit în Grecia. Țara eleneă, secătuită de criză are programate alegerile pe 17 iunie pentru a pune capăt unui impas politic după ce un vot anterior la 6 mai a produs un parlament lăsat în suspensie.

Liderul conservator Antonis Samaras, al cărui partid pro-salvare Noua Democraţie a câştigat pe 6 mai, a declarat că sugestia atribuită lui Merkel este „cel puţin foarte nefericită”. Acesta e de părere că „Grecia nu are nevoie de un referendum pentru a-şi dovedi alegerea în favoarea euro, o alegere pe care o apără cu jertfe de sânge”.

Relaţiile dintre Grecia şi Germania au fost turbulente în ultimii doi ani şi jumătate când criza financiară din Grecia s-a acutizat, conducând Atena să fie menţinută solventă de împrumuturi internaţionale de salvare începând din mai 2010.  Până în prezent, Angela Merkel, a subliniat că politicile economice europene ar putea fi completate cu mai multe măsuri orientate spre creştere, fără a da vreun semn că ar dori să relaxeze semnificativ planul de austeritate al Atenei.

4 comentarii

digital 19-05-2012 - 09:58

și purchelușa asta are apucături băsiste!dă sfaturi altora,ce și cum să facă!
hahaha!
s-o fi molipsit de la vreun summit,din ăsta care punea Europa la cale!
vă vine scadența la amăndoi,puțintică răbdare!

TOM Cc 19-05-2012 - 20:38

Doamna cancelar Angela Merkel, poate sa organizeze si domnia sa un referendum in Germania cu privire la euro , va avea o surpriza imensa cand se da rezultatul !! Foarte multi germani vor revenirea la MARCA GERMANA !!!

digital 19-05-2012 - 20:55

o fi studiat ea comportamentul băsist,dar nu e chiar atât de fraieră!
dar dacă mai prinde un mandat(cam nașpa pentru ea,că sigur nu)s-ar putea să dea în paranoia diktatorială!

ion 22-05-2012 - 08:19

Stire de tot kk-l.A fost o stire falsa nici nu a fost vorba de asa ceva.Guvernul germaniei a desmintit stirea.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult