Acasa InternationalExterne Shimon Peres vine in Romania

Shimon Peres vine in Romania

scris de Ziua Veche
4 afisari

Presedintele israelian Shimon Peres este asteptat sa soseasca miercuri, intr-o vizita oficiala la Bucuresti, prima a unui presedinte israelian in Romania de la crearea statului evreu.

Intr-un interviu acordat TVR, transmis marti seara, Shimon Peres a declarat ca Romania a dezvoltat o „relatie extraordinara” cu Israelul, care poate fi explicata inclusiv prin similaritatile ce exista intre istoriile celor doua state.

”In ultimii 10 ani Romania a incercat sa scape de costurile si problemele ce au venit cu fostele sisteme, cu ocupatiile, cu diviziunile, cu starea de spirit din Balcani, cu regimul comunist si acum cred ca Romania s-a repozitionat ca un nou partener european, cu propria sa civilizatie, si participa la construirea unei economii, la lupta impotriva terorismului. De asemenea, din punctul nostru de vedere, a dezvoltat o extraordinara relatie cu Israelul, in special la nivelul presedintelui”, a spus Shimon Peres.

Seful statului israelian a salutat implicarea si contributia Romaniei la procesul de pace dintre Egipt si Israel, afirmand ca aceasta poate juca un rol in procesul de pace din Orientul Mijlociu, iar pozitiile „puternice” exprimate de presedintele Basescu fata de Israel sunt apreciate.

”Sunt foarte recunoscator pentru rolul jucat de Romania si contributia la procesul de pace dintre Egipt si Israel. Cat priveste situatia actuala, cred ca Romania poate sa joace un rol. In primul rand, Romania are o pozitie clara impotriva terorismului. Terorismul este una dintre problemele, dificultatile in calea obtinerii pacii. Iar daca pericolul terorismului poate fi redus, atunci palestinienii din Gaza si Cisiordania se pot reunifica. Astazi ei au doua state: unul legitim si un altul creat prin teroare. Si am vrea ca palestinienii sa aiba propriul lor stat, un singur stat, nu doua, dintre care unul implicat in terorism. In al doilea rand, Romania poate, prin vocea sa, in Europa si in lume, care este foarte respectata, sa-i ajute pe palestinieni sa-si construiasca un stat si sa ajute Israelul sa obtina pacea”, a spus Peres.

  Preşedintele israelian va fi însoţit de comandantul forţelor aeriene israeliene, generalul Ido Nehushtan şi de alţi zece ofiţeri, piloţi de elicoptere Yasour. El va participa, joi după-amiază, la o ceremonie religioasă organizată la principala sinagogă din Bucureşti, împreună cu reprezentanţi ai comunităţii româneşti şi membri ai Guvernului român. În cadrul acestui serviciu religios vor fi aprinse şapte lumânări, câte una pentru fiecare dintre victimele tragediei.

În afară de serviciul religios în memoria militarilor morţi în accidentul de elicopter, Peres va participa vineri la o ceremonie religioasă la monumentul închinat victimelor Holocaustului din România.

Postul de radio Vocea Israelului a anuntat recent ca Shimon Peres va intreprinde vizite oficiale in Bulgaria si Romania. Conform sursei citate, la Bucuresti, seful statului israelian se va intalni cu presedintele Traian Basescu si va lua parte la o ceremonie de comemorare a celor sase militari israelieni care si-au pierdut viata la 26 iulie in Bucegi, urma prabusirii elicopterului CH-53 (Yasour) in care se aflau impreuna cu un tehnician roman.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult