Acasa InternationalExterne Siria-arme chimice. Rusia nu crede nici în ONU

Siria-arme chimice. Rusia nu crede nici în ONU

scris de M.A.
8 afisari

Rusia a acuzat, miercuri, de subiectivitate inspectorii ONU care au anchetat atacul chimic din Siria şi a afirmat că a primit din partea Damascului elemente care sprijină ipoteza unei provocări din partea rebelilor.

Siria-arme chimice. Rusia nu crede nici în ONU

Siria-arme chimice. Rusia nu crede nici în ONU

„Suntem dezamăgiţi (…) de abordarea Secretariatului ONU şi a inspectorilor ONU care s-au aflat în Siria şi care şi-au pregătit raportul în mod selectiv şi incomplet, fără să ţină cont de elementele pe care noi le-am semnalat în repetate rânduri”, a declarat adjunctul ministrului rus de Externe, Serghei Riabkov, citat de agenţii de la Damasc, transmite Mediafax.

„Fără să avem un tablou complet a ceea ce se întâmplă aici, concluziile la care au ajuns inspectorii ONU nu pot fi considerate decât concluzii politizate, subiective şi unilaterale”, a declarat el.

Diplomatul rus, sosit la Damasc marţi seara, a subliniat că inspectorii au redactat raportul privind atacul din 21 august din apropiere de Damasc „fără să cerceteze elemente privind alte trei cazuri, cum a cerut partea siriană şi cum a cerut” Moscova.

Organizaţia Human Rights Watch (HRW), care investighează cazurile de încălcare a drepturilor omului în lume, analizând raportul inspectorilor ONU, a ajuns la concluzia că rachetele cu gaz neurotoxic au fost lansate la sfârşitul lunii august de la o bază militară controlată de armata preşedintelui sirian Bashar al-Assad, afirmând că au apărut mai multe dovezi ce implică regimul de la Damasc, scrie The Telegraph, citat de Agerpres.

Inspectorilor ONU, care au prezentat luni rezultatele anchetei lor, le-a fost interzis să-i numească pe cei culpabili de atacul cu arme chimice la o periferie a Damascului în data de 21 august, dar ei au făcut dezvăluiri privind traiectoriile parcurse de către două dintre rachete.

Experţi HRW, folosind datele furnizate de ONU, au fost în măsură să localizeze baza militară de unde au fost lansate rachetele, notează The Telegraph. Human Rights Watch a menţionat că, ‘la comparare, traiectoriile de zbor converg în presupusul punct de lansare, binecunoscuta Brigadă a 104-a a Gărzii Republicate’, situată nu departe de palatul prezidenţial din nordul Damascului, aparţinând forţelor proguvernamentale siriene.

2 comentarii

GOGOSI 18-09-2013 - 14:44

Ce e asta:” binecunoscuta Brigadă a 104-a a Gărzii Republicate’”…???

Salut 18-09-2013 - 16:09

„Organizaţia Human Rights Watch (HRW),”
===========================

HRW. Adica, filiala civila a CIA. Ma rog, una dintre ele. Concluzia care se poate trage de din articol si evenimentele recente pe subiectul asta e ca cel putin o parte din CIA are (nu numai ca are, dar si urmareste, executa) o agenda diferita de cea a lui Obama. Cum se continua si cum se sfarseste „divergenta” asta reprezinta o tema muuult mai interesanta si presanta pentru romani decat simplul fapt ca in Siria va fi sau nu va fi razboi.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult